728x90 AdSpace


  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

    "Τσιφλίκι" του κ. Παντερμαλή το Μουσείο της Ακρόπολης;

     Διερωτάται ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

    Μαθαίνω ότι απόψε στις 9:00 μ.μ., στο Μουσείο της Ακροπόλεως, ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία θα υποδεχτούν τους «γαλαζοαίματους» καλεσμένους τους, σε ένα prive δείπνο, καθώς γιορτάζουν τα 50 χρόνια γάμου τους (!). Με αυτή την αφορμή, αναμένεται να παραβρεθούν εκεί η βασίλισσα Σοφία και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδερφές του Κωνσταντίνου, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας και η πριγκίπισσα Μπενεντίκτε, αδερφές της Άννας Μαρίας, ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας με τη σύζυγο του Αικατερίνη, αλλά και εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων της Ευρώπης, με τους οποίους συνδέεται η ελληνική -πρώην- βασιλική οικογένεια. Φυσικά, εκεί θα είναι και τα πέντε τους παιδιά με τις οικογένειες τους, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Αλεξία, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος.
    Δεν είμαι από εκείνους που βγάζουν... φλύκταινες στο άκουσμα βασιλικών ιστοριών. Τουναντίον, μου αρέσουν. Η είδηση, όμως, μου γεννά αβίαστα κάποια ερωτήματα. Κυρίως, θα με ενδιέφερε να μάθω με ποιά κριτήρια ο Πρόεδρος του Μουσείου και καθηγητής, κ. Δ. Παντερμαλής, παραχωρεί τον χώρο του Μουσείου. Ποιά είναι η προϋπόθεση για να γευτεί κάποιος το ξεχωριστό προνόμιο της reserve θέασης και χρήσης του μεγαλύτερου συμβόλου της παγκόσμιας ιστορίας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το pagkrati.gr να διοργανώσει μια ημερίδα στον χώρο, όπως αντίστοιχα έκαναν πρόσφατα οι New York Times και η Καθημερινή; Πολύ, δε, περισσότερο, θα μπορούσα ως εν δυνάμει γαμπρός να παραθέσω το γαμήλιο δείπνο στον ίδιο χώρo;
    Φαντάζομαι ότι είναι αντιληπτό πως οι χρήσεις των παραπάνω συγκεκριμένων παραδειγμάτων εντάσσονται στη σφαίρα ενός ιδιότυπου αυτοσαρκασμού και στη διασκέδαση της μεγαλομανίας μου και δεν επιδιώκουν τη λήψη κάποιας θετικής απάντησης.
    Επιμένω, όμως, στην κατά τα λοιπά σοβαρότητα του θέματος και πιστεύω πως θα είχε ευρύτερο ενδιαφέρον μια απάντηση του κ. Παντερμαλή για το σκεπτικό της παραχώρησης (και έναντι ποιού αντιτίμου) ενός χώρου με ανυπολόγιστη αξία. Εξ όσων γνωρίζω, αντίστοιχοι χώροι του εξωτερικού -όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου- δεν δίδονται για ανάλογους σκοπούς, παρά μόνο για ιδιαίτερες περιπτώσεις.
    Η ταπεινότητά μου, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αμφισβητήσει την όποια ιστορική συμβολή της  βασιλικής οικογένειας. Θεωρώ, όμως, ότι αδικεί την ίδια και την οικουμενικότητα του ελληνισμού, καθώς και την ανάγκη θέασής του πέρα από τυχόν ιδεολογικά και πολιτικά πλαίσια, η αποψινή φιέστα. Πολύ, δε, περισσότερο αδικεί τον αξιοσέβαστο κ. Παντερμαλή η διασύνδεσή του με τέτοιου είδους κιτς παραχωρήσεις...
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: "Τσιφλίκι" του κ. Παντερμαλή το Μουσείο της Ακρόπολης; Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top