728x90 AdSpace


  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

    Τρεις γυναίκες στο ''τιμόνι'' των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πως επηρεάζεται η ελληνική οικονομία


    Τρεις γυναίκες θα παρακολουθούν στενά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο – και από τον ερχόμενο Νοέμβριο και θα αποφασίζουν σχεδόν για τα πάντα: από την χορήγηση - ή και αφαίρεση - τραπεζικών αδειών και την κανονιστική συμμόρφωση μέχρι την απαίτηση δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων και την επιβολή κυρώσεων. Στόχος τους, να κόψουν... τον ομφάλιο λώρο μεταξύ τραπεζών και κρατών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη προς τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθιστώντας τις τράπεζες υγιέστερες.

    Στις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον εποπτικό έλεγχο σε μια προσπάθεια να φέρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες... πιο κοντά, σε θέματα κανονισμών, λειτουργίας και διαχείρισης κινδύνου, με στόχο την ομαλή μετάβαση στην τραπεζική ενοποίηση. Με την έναρξη του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η απευθείας εποπτεία περνάει από την Τράπεζα της Ελλάδος στον SSM, τουλάχιστον για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κλάδου. Αρχικά ο SSM θα εποπτεύει τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τρ. Πειραιώς, ωστόσο στο μέλλον η ΕΚΤ θα αποφασίζει για το αν θα πρέπει και άλλες ή λιγότερες τράπεζες να βρεθούν κάτω από την εποπτική «ομπρέλα» της.

    Η Γαλλίδα Daniele Nouy θα είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM και η θητεία της θα διαρκέσει πέντε χρόνια χωρίς να μπορεί να ανανεωθεί, ενώ αντιπρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι η Γερμανίδα Sabine Lautenschläger (ο αντιπρόεδρος εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ).

    Στο Εποπτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το capital, θα βρίσκονται και τρεις εκπρόσωποι της ΕΚΤ: η Φινλανδή Sirkka Hämäläinen (πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την περίοδο 1998-2003), η Καναδή Julie Dickson, η οποία από το 2007 είναι επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής του Καναδά για τις τράπεζες και ο Ιταλός σύμβουλος της ΕΚΤ, Ignazio Angeloni. Ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο θα βρίσκεται και ένα στέλεχος από κάθε κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

    Την καθημερινή, ωστόσο, εποπτεία των τραπεζών θα διενεργείται από τις Κοινές Εποπτικές Ομάδες, οι οποίες θα αποτελούνται από στελέχη των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Με το νέο πλαίσιο εποπτείας, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε ένα νέο κύκλο ελέγχων, καθώς θα «εξετάζονται» συνεχώς για τις πρακτικές βάσει των οποίων δανείζονται, δανείζουν και επενδύουν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο SSM θα αποφασίζει για την χορήγηση νέων τραπεζικών αδειών...

    Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την παρουσία των monitoring trustees – των εταιρειών δηλαδή που ανέλαβαν να παρακολουθούν την καθημερινή δραστηριότητα των τραπεζών και να ενημερώνουν την Κομισιόν – μέχρι το 2018, την παρακολούθηση των κεφαλαιακών σχεδίων από τον ίδιο τον SSM και την παρουσία εκπροσώπου του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια χάνουν σημαντικό μέρος της... αυτοκυριαρχίας τους.

    Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση εποπτικών ενεργειών, η διεκπεραίωση προπαρασκευαστικών εργασιών και η εκπόνηση ολοκληρωμένων προτάσεων για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η λειτουργία του Εποπτικού Συμβουλίου θα υποστηρίζεται από μία Συντονιστική Επιτροπή.

    Θα δημιουργηθεί, επίσης, μία ομάδα διαμεσολάβησης με βασικό σκοπό την σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων στις περιπτώσεις που το διοικητικό συμβούλιο διατυπώνει αντιρρήσεις στα προσχέδια αποφάσεων που υποβάλλει το Εποπτικό Συμβούλιο. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από στελέχη των εθνικών κεντρικών τραπεζών, που θα επιλέγονται μεταξύ των μελών του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ΕΚΤ. Θα προετοιμάζουν και θα εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου που θα υιοθετεί η κεντρική τράπεζα. Θα εποπτεύουν, παράλληλα, τις «λιγότερο σημαντικές» τράπεζες, οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 3.400 στην Ευρωζώνη.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τρεις γυναίκες στο ''τιμόνι'' των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πως επηρεάζεται η ελληνική οικονομία Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top