728x90 AdSpace


  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

    Ελέγξτε το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαδικτύου

    Ονομάστηκε «Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ» και πρόκειται για ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον διαδικτυακό εργαλείο, που απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας από τον προαναφερθέντα φορέα.

    Δημιουργός του, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας προχώρησαν στη χαρτογράφηση εκείνων των περιοχών που η ιδιωτικοποίησή τους είναι πιθανόν να έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

    Στο Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει το enet.gr, που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα διαδραστικό χάρτη τον οποίο μπορεί να αναζητήσει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, διαπιστώνεται -προφανώς καθόλου τυχαία- ότι η δημόσια κτήση που οδεύει προς εκποίηση αφορά περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κατ' επέκταση, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. «Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που φαίνεται από τη χρήση του Παρατηρητηρίου ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι το 80% των περιουσιών που απεικονίζονται βρίσκονται εντός ζώνης 1.000 μ. από την ακτογραμμή της Ελλάδας. Από τις 195 εκτάσεις που παρουσιάζονται στο χάρτη του Παρατηρητηρίου, εντός περιοχών NATURA 2000 βρίσκονται οι 47, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε ακτίνα 1 χλμ. από περιοχές NATURA 2000» αναφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.

    Με τη δυνατότητα χαρτογραφικής πλοήγησης στα περιουσιακά στοιχεία που έχει αναρτήσει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και στις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, που δίνει η εφαρμογή του Παρατηρητηρίου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα επικείμενα σχέδια «ανάπτυξης» που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε περιοχή ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτιμώντας σε ένα αρχικό στάδιο τις πιθανές επιπτώσεις που αυτά ενέχουν για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «χαρτογραφήθηκαν 195 ιδιοκτησίες που είναι προς πώληση, από τις 412 που αναφέρονται στα έγγραφα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς περιλήφθηκαν μόνο οι περιοχές που είναι φυσικές, και όχι τα υπό εκποίηση κτήρια ή οι εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Οι γεωγραφικές πληροφορίες ψηφιοποιήθηκαν από τα ηλεκτρονικά αρχεία (pdf) που είναι καταχωρισμένα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ».

    Σε υπόμνημα περιβαλλοντικής κριτικής όσον αφορά την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, που συνέταξε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή τη δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η αλλαγή των χρήσεων γης και η καταστροφή βιοτόπων προβλέπεται να είναι εκτεταμένη. Οι υπό αξιοποίηση περιοχές αποτελούν 88.000 στρέμματα φυσικής γης.

    Γκολφ σε περιοχή Natura
    Για αυτές τις εκτάσεις το ΤΑΙΠΕΔ, μάλιστα, προτείνει και πιθανές χρήσεις (π.χ., γήπεδο γκολφ εντός της περιοχής Natura, λιμνοθάλασσα Κορισσίων (Κέρκυρα και Νήσος Λαγούδια), χωρίς την αξιολόγηση αυτής της δυνατότητας και σαφώς χωρίς ξεκάθαρη αρμοδιότητα, στην πλειονότητά τους στον τομέα του μαζικού τουρισμού. Μάλιστα, ακριβώς αυτή η πρακτική είναι που θέτει πολλά ερωτηματικά σχετικά με μελλοντικά βήματα αποχαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών και αποδυνάμωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
    Παρ' όλο που η ακτογραμμή της Ελλάδας εκτείνεται για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα και θεωρείται ο πιο σημαντικός πόρος της χώρας, οι εκτάσεις αυτές έχουν επιλεχθεί έπειτα από σκόπιμο σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει σε μία εκδοχή ανάπτυξης μη βιώσιμης για τις φυσικές αυτές περιοχές. Ομπρέλες, ξενοδοχεία πολλών κλινών, παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ απειλούν τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από αυτές τις περιοχές μέχρι σήμερα ήταν στις τουριστικές "καρτ ποστάλ" ως οι όμορφες και ερημικές παραλίες ή τα βουνά της Ελλάδας. Η αντίφαση της εμπορικής ανάπτυξης των εκτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είναι ακριβώς αυτή: ότι ακόμη και το (καταστρεπτικό) μοντέλο του μαζικού τουρισμού θα αποτύχει εάν το φυσικό περιβάλλον καταστραφεί».

    Το κακό παράδειγμα της Ισπανίας
    Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, κ. Γιώργος Σγούρος, ανέφερε ότι: «Το αδιέξοδο παράδειγμα της Ισπανίας όχι μόνο συνετέλεσε στο μέγιστο στην τροφοδότηση της "φούσκας των ακινήτων" που βούλιαξε την ισπανική οικονομία, αλλά με την κάλυψη του 59% της ακτογραμμής με τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, κ.ά., χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος, οδήγησε σε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές τραγωδίες.

    Προχειρότητα
    »Η έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος και στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας καταδεικνύονται εξόφθαλμα από την προχειρότητα της αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, με λογικές αμφίβολων, βραχυπρόθεσμων οικονομικών ωφελημάτων.
    »Ευελπιστούμε το Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών με στόχο την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ελέγξτε το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαδικτύου Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top