Με τον όρο Βατραχονήσι αποδίδονταν μετά τα μέσα του 19ου αιώνα η συνοικία του Αρδηττού, μεταξύ του Σταδίου και του Παγκρατίου. Eπρόκειτο για μια νησίδα που σχηματίζονταν στον ποταμό Ιλισό. Το όνομα Βατραχονήσι παραπέμπει στην παρουσία των βατράχων, που υπήρχαν στον Ιλισό.
Η περιοχή άρχισε να συγκροτείται οικιστικά απο τα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομα ι «καφέ-τσουράπι» που επίσης είχει η περιοχή οφείλεται στην λειτουργία ενός καφενείου στα χρόνια της πρώτης οθωνικής περιόδου, που έφερε το ίδιο όνομα. Το καφενείο αυτό αποτέλεσε σημείο συνάντησης αντιμοναρχικών, που απεργάζονταν την πτώση του βασιλέως Όθωνος.
Στο καφενείο εδόθη το όνομα «καφέ τσουράπι», επειδή η σύζυγος του καφετζή είχε επωμιστεί το καθήκον να παρακολουθεί επιμελώς για ενδεχόμενη εισβολή της αστυνομίας και προκειμένου έτσι να έχει διαρκή εποπτεία στην κίνηση, έπλεκε στα χέρια της ένα τσουράπι-κάλτσα.
Απο τους βασικούς κατοίκους της περιοχής ήταν οι φύλακες του Ζαππείου, αλλά και οι κηπουροί του βασιλικού κήπου, που έμεναν σε μικρά σπιτάκια με κήπους.
Στο Βατραχονήσι υπήρχαν και δυο γέφυρες για να εξυπηρετούν τους κατοίκους. Μια μαρμάρινη γέφυρα στην πλευρά του Σταδίου, αλλά και μια ξύλινη με σιδερένιο κιγκλίδωμα μετά τον δρόμο της Αγ. Σπυρίδωνος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου