Την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσα από την τεκμηριωμένη έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Πόντος - Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.
Σκοπός της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και περιλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού και η ανάδειξη των γεγονότων που οδήγησαν στη Γενοκτονία.
Το ιστορικό υλικό περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα που χρονολογούνται από την εποχή του ξεριζωμού, βιβλία και διηγήματα για τα εγκλήματα των Νεότουρκων και των κεμαλικών σε βάρος των Ελλήνων, δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων περιοδικών και εφημερίδων, καθώς επίσης και περίπου 150 πίνακες με θέμα τη σφαγή των Ποντίων.
Στην έκθεση, η οποία ξεκίνησε από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης το 2005 και έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (και πρόσφατα στην Κύπρο), ξεχωρίζει και η «αναθηματική στήλη» στη μνήμη των Ελλήνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο και κρεμάστηκαν στην πλατεία της Αμάσειας, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.
Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση έως την Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου