Ανάχωμα στις συντονισμένες πιέσεις, που εκτιμά ότι υπάρχουν, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στις επιλογές της κυβέρνησης, ου μην και να συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, επιχειρεί να ορθώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει εσπευσμένα τη Δευτέρα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί έντονα για την τροπή που παίρνουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, μετά την επανεμφάνιση στο προσκήνιο μιας καταστροφολογικής ρητορικής από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τις μεθοδεύσεις, που θεωρεί ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο για να προσδεθεί η χώρα στο άρμα των δανειστών για αρκετές δεκαετίες ακόμα.
Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να στείλει, με τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ένα διπλό μήνυμα: πρώτον, ότι παράγοντας πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συγκυβέρνηση, που είναι πλέον αδύναμη από κάθε άποψη, αλλά και μη αντιπροσωπευτική.
Άρα, δεν δικαιούται και δεν πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες που να δεσμεύουν με αρνητικές συνέπειες τη χώρα για δεκαετίες, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα αναγνωριστεί από μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεύτερον, ότι καμία λύση στο πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί «πίσω από την πλάτη του λαού», συνεπώς προέχει πάντα το αίτημα για διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό.
Με το τελευταίο είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί, όπως ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους πίεση και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνουν αυτό που έκαναν η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς το 2011, να ακυρώσουν δηλαδή όσα λένε επί χρόνια και να συμπλεύσουν με το μνημονιακό καθεστώς, όπως και να λέγεται πλέον αυτό» διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση από την Κουμουνδούρου.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όπως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερών, που επιτείνουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και επιβαρύνουν το κλίμα, σε συνδυασμό με τις άγριες διαθέσεις των αγορών και των δανειστών, έχουν ως στόχο, πέραν όλων των άλλων, να σύρουν την αξιωματική αντιπολίτευση να ενσωματωθεί σε αυτή την πολιτική συνταγή της λιτότητας και των βίαιων, δήθεν, μεταρρυθμίσεων.
Θεωρούν από την Κουμουνδούρου ότι με την κατατρομοκράτηση των πολιτικών δυνάμεων που αμφισβητούν την κυβέρνηση, αλλά και των πολιτών, θα καταφέρουν ένα από τα δύο ή και τα δύο: αφενός να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, στο όνομα του να αποφευχθούν «περιπέτειες», και αφετέρου να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συναίνεση.
«Κάλπες δεν θέλουν να στήσουν με τίποτα, γιατί ξέρουν ότι θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή δεν μπορούν να τον σταματήσουν, προσπαθούν να τον ακυρώσουν και να τον ενσωματώσουν στην κυρίαρχη λογική» σημειώνουν με νόημα έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως και να ’χει, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει την όποια σύμπλευση με την κυβέρνηση και με ένα επιπλέον επιχείρημα: ότι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ζήτημα του χρέους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι βιώσιμο και άρα η παραδοχή αυτή περιορίζει οποιαδήποτε δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο ακριβώς αντίθετο και βασίζει όλη τη στρατηγική του στην πίεση προς τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές έχουν και διαφορετική άποψη για τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πέσουν στην πραγματική οικονομία ώστε να αποτραπεί ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης, ενώ η κυβέρνηση και η τρόικα θέλουν να μείνουν διαθέσιμα ως «μαξιλάρι» σε ενδεχόμενο νέων προβλημάτων στην ελληνική οικονομία.
Δύναμη σταθερότητας
Ο κ. Τσίπρας έκανε τελευταία πολλές προσπάθειες να μη δώσει αφορμές για να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Εχει αποσύρει για παράδειγμα από τον επίσημο καθημερινό πολιτικό λόγο του κόμματός του κάθε νύξη για μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές, φυσικά και οποιοδήποτε ζήτημα για το νόμισμα, που επιμόνως επιχειρούν να επαναφέρουν ως θέμα της πολιτικής ατζέντας στελέχη της κυβέρνησης.
Τουναντίον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι, τουλάχιστον με αφορμή τα εθνικά θέματα, το κράτος έχει συνέχεια -εννοώντας πολλά περισσότερα από τον κρίσιμο τομέα των εξωτερικών σχέσεων, καθώς έκανε τη σχετική νύξη μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ακόμη και η συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος εμπεριείχε ένα μήνυμα «θεσμικής συμπεριφοράς» από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας ξεκαθάριζαν πάντως ότι αυτή η επαφή δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο, ακόμη και για την τύχη αύριο, σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του νυν επικεφαλής του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου