Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας 223 στον δεύτερο όροφο της Βουλής, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έγιναν μάρτυρες μιας οξύτατης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόμματος. Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει σήμερα τους διαλόγους ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Μετά την εισήγηση του κ. Βενιζέλου, έλαβε τον λόγο ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διερωτήθηκε: «Ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ έξω από την κυβέρνηση; Δηλαδή αρχές, αξίες, ιδανικά, ηθική. Η στρατευμένη άποψη που θα συντάξει γύρω της τους πολίτες, θα δώσει νόημα στα όσα συμβαίνουν στον δημόσιο χώρο και στον κόσμο, θα τους δώσει τα εργαλεία να κατανοήσουν ώστε να σχεδιάσουν τη ζωή τους. Ετσι χτίζεται η ελπίδα, γι' αυτό χρειάζονται τα όνειρα. Αλλιώς, οι πολιτικές γίνονται αποξενωμένα εργαλεία, αδιάφορα συμβάντα στις ζωές των άλλων. Η Ν.Δ. στον εορτασμό των 40 χρόνων της έδειξε στις φωτογραφίες τρεις και τέσσερις γενιές ιστορικών στελεχών της. Εβλεπες μια παράταξη. Διαφωνούν σε πολλά, αλλά είναι μαζί στα μείζονα των δικών τους πιστεύω».
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άνοιξε μια συζήτηση η οποία αφορά το εσωτερικό της παράταξης. Θεωρώ ότι είναι λάθος και θα παρακαλούσα να μη συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Ομως επειδή ακούστηκαν πράγματα κι επειδή τίποτα δεν πρόκειται να μείνει μυστικό κι επειδή όλα αυτά λέγονται εδώ για να ειπωθούν έξω, θα δώσω απάντηση». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι «η προγραμματική συμφωνία που διέπει τη σχέση μας με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ αρχικά, και με τη Ν.Δ. μόνο στη συνέχεια, τηρείται σε βαθμό ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτόν στον οποίον εφαρμόστηκε και τηρήθηκε ή δεν τηρήθηκε η προγραμματική δήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009 και η προεκλογική της εξαγγελία τον Σεπτέμβριο του 2009».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε: «Νομίζω πως δεν έχουμε απλώς κάνει λάθη χειρισμών ή ενεργειών, αλλά έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Εχουμε αποξενωθεί. Ο κόσμος δεν μας εμπιστεύεται γιατί του ανακοινώνουμε μόνο μέτρα, του ζητάμε κατανόηση αναστενάζοντας και του δίνουμε εξοργιστικές συμβουλές υπομονής. Είμαστε χωρίς πίστη, χωρίς χρώμα, χωρίς σημαία, χωρίς ταυτότητα. Δεν λέμε στον πολίτη με ποιον είμαστε». Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στους διορισμούς πολιτευτών σε κρατικές θέσεις: «Σίγουρα δεν φταίει η κρίση για τον κανόνα του 4-2-1. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι το κόμμα της πλουτοκρατίας. Πού είναι λοιπόν, για παράδειγμα, ο έλεγχος των 6.500 offshore εταιρειών ακινήτων;».
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν μπορώ να δεχθώ, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μόνο του στην αρχή και με τα σχήματα που ξέρετε μετά, να λέει ένας υπουργός της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ότι "έχουμε ακολουθήσει μια φιλοπλουτοκρατική πολιτική". Επί Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ψηφίστηκε μια διάταξη, η οποία ισχύει, φορολογική, που επιβάλλει φορολογία στις offshore εταιρείες 15% τον χρόνο, δηλαδή σε πέντε χρόνια είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις την αξία των ακινήτων. Αλλαξε αυτή η σκληρή διάταξη; Πού, ποιος το έφερε και το πρότεινε;». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, ακόμη, ότι «κανόνες απόλυτης διαφάνειας και ανοίγματος της αγοράς πρέπει να ισχύουν και στα δημόσια έργα. Να φροντίσουμε ώστε να δώσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε αναπτυξιακές δραστηριότητες που δεν αναπαράγουν συγκεκριμένα συμφέροντα και ο καθένας στον τομέα του να φέρνει συγκεκριμένα και απτά παραδείγματα πρακτικής πολιτικής, μιας άλλης αντίληψης και ενός άλλου προσήμου, όχι λόγια και εύκολες κριτικές».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του λειτουργεί συλλογικά και τόνισε ότι «η Κ.Ο. συνεδριάζει κάθε εβδομάδα μόνη της, χωρίς εμένα, διαμορφώνει τις θέσεις για όλα. Γιατί δεν έχετε φέρει μια πρόταση φορολογίας της πλουτοκρατίας, όσοι νομίζετε ότι δεν έχουμε φορολογήσει επαρκώς;». Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος κατέληξε: «Η συνεχής κριτική, η παραπολιτική προσέγγιση και η απαξίωση της όποιας δικής μου παρουσίας, του κεφαλαίου μου, βοηθάει σε τίποτε εσάς ή την προοπτική της παράταξης ή την προοπτική της συγκρότησης της Κ.Ο. μετά τις εκλογές; Να μου το πείτε να το ξέρω. Γιατί δεν πρόκειται να επιβαρύνω κανέναν. Ούτε έχω καμία επιθυμία να σηκώνω βάρη που ιστορικά και ηθικά δεν μου ανήκουν. Εχει διαμορφωθεί η αντίληψη ότι ο καθένας κάτι κομίζει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά παραδόξως η δική μου προσπάθεια δεν κομίζει τίποτε». Αναφερόμενος, τέλος, στο πρώτο Μνημόνιο είπε: «Ποια δημοκρατική συλλογική διαδικασία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην επιλογή αυτή; Του πρώτου προγράμματος, του ατελούς; Ποια; Μπορείτε να μου θυμίσετε;»...
Ο διάλογος ωστόσο δεν σταμάτησε, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να τονίσει: «Δεν έχω, είναι φανερό από τα όσα είπα, καμία προσωπική αντιπαλότητα με τον πρόεδρο. Διαφωνώ όμως πολιτικά με τον δρόμο που ακολουθούμε. Αμφιβάλλω ακόμη και για το αν υπάρχει τελικά δρόμος και κατεύθυνση, αν υπάρχει κομματική πολιτική ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής κοινής βούλησης ή πρόκειται για μια απλή διάχυση τακτικών χειρισμών στο πλαίσιο της κυβερνητικής τροχιάς. Θέλω ανοιχτό, αναγεννητικό, δημοκρατικό συνέδριο των μελών του ΠΑΣΟΚ, του κόσμου της παράταξης και όχι ένα συνέδριο κινήσεων και παραγόντων».
Αναφερόμενος στα γεγονότα της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, ο κ. Βενιζέλος έκλεισε, λέγοντας: «Φταίει το ΠΑΣΟΚ για τα φαινόμενα αυτά; Φταίει το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έρχονται αυτοί που έπρεπε να έρθουν να τιμήσουν την τιμή που τους έχει κάνει η παράταξη 40 χρόνια, που τους πήρε και τους έφτιαξε, παιδιά άβγαλτα που έγιναν νομάρχες σε ηλικία 24-25 ετών χωρίς να έχουν δουλέψει, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, και τιμήθηκαν και ξανατιμήθηκαν και έγιναν βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς; Και αν δεν μας αρέσει το 4-2-1 και θέλαμε να αφήσουμε την αξιοκρατία και το opengov, τη στελέχωση του κράτους, μπορούσαμε να το κάνουμε. Αλλά και ποιος μας πείραξε εμάς να βάλουμε αξιοκρατικά τα καλύτερα στελέχη; Ή μήπως δεν ξέρουμε τις διασυνδέσεις του καθενός, τους φίλους, τα στελέχη, τις επαφές, τις διασυνδέσεις τις ύποπτες σε κρίσιμες περιπτώσεις, όπου παίχτηκε η τιμή της παράταξης με εγκληματικές ενέργειες, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ;».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου