728x90 AdSpace


  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

    Κρίση πανικού: Πώς θα την ξεπεράσετε


    Μάθετε πως να ελέγχετε αυτές τις κρίσεις, πριν αναγκαστείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, που είναι το επόμενο βήμα, στην περίπτωση που επιμένουν. Οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής που διάγουμε, τρέχοντας από υποχρέωση σε υποχρέωση, έχουν οδηγήσει και οδηγούν ακόμα πολύ κόσμο, σε δυσκολία διαχείρισης όλου αυτού του φόρτου και απανωτές κρίσεις πανικού.

    Μάθετε πως να ελέγχετε αυτές τις κρίσεις, πριν αναγκαστείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, που είναι το επόμενο βήμα, στην περίπτωση που επιμένουν. Δε χρειάζονται, φυσικά, ακραία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνηθισμένων κρίσεων πανικού, παρά να εφαρμόζετε συγκεκριμένες τακτικές και συμβουλές που θα σας θυμίζουν πως δεν είναι τίποτα το φοβερό, παρά κάτι σύντομο και περαστικό. Μα πάνω από όλα μην ξεχνάτε το βασικότερο: δεν είστε μόνοι σας σε αυτό και ακόμα και όσοι το αρνούνται, έχουν βιώσει κάποια στιγμή της ζωής τους παρόμοια περιστατικά. Διαβάστε παρακάτω τις «πρώτες βοήθειες» μιας κρίσης πανικού και ενημερώστε και τους φίλους σας, γιατί όσοι περισσότεροι γνωρίζουν, τόσο το καλύτερο για όλους.

    1. Πάρτε βαθιές ανάσες

    Ένας από τους αποτελεσματικότερους και πιο άμεσους τρόπους αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού είναι να επιβραδύνετε την ανάσα σας. Επιβραδύνετε και πάρτε πιο βαθιές ανάσες, ώστε να χαλαρώσει το σώμα σας, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξάνονται οι παλμοί και ο ρυθμός των αναπνοών επιταχύνετε, με αποτέλεσμα την υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου. Αν δυσκολεύεστε να ρίξετε τους ρυθμούς, δοκιμάστε να πάρετε μερικές ανάσες μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, καθώς θα μειωθεί έτσι το οξυγόνο που θα φτάνει στον εγκέφαλό σας και θα καταφέρετε να ηρεμήσετε.

    2. Καλμάρετε οι ίδιοι τον εαυτό σας
    Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή η κρίση που σας συμβαίνει είναι κάτι περαστικό και δεν θα κρατήσει για πάντα. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού, διαρκούν γύρω στα 10 λεπτά, πριν αρχίσουν να υποχωρούν, γι' αυτό, όσο κι αν είστε σε αυτή την κατάσταση, πανικόβλητοι και στρεσαρισμένοι, μην ξεχνάτε πως είναι κάτι απολύτως παροδικό.

    3. Θυμηθείτε πως κανείς δεν πέθανε από κρίση πανικού
    Μπορεί οι στιγμές της κρίσης να μοιάζουν οι τελευταίες σας, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν είναι. Κανείς δεν πέθανε από κρίση πανικού, ακόμα και αν το αίσθημα της κομμένης αναπνοής μοιάζει σαν ένα πιθανό τέλος της ζωής στον μάταιο τούτο κόσμο. Όσο και να θέλετε να το δραματοποιήσετε, δεν είναι το τέλος σας.

    4. Αποδεχτείτε το συμβάν
    Κάθε φορά που παθαίνετε μια κρίση μη μάχεστε να την αποφύγετε, γιατί είναι ήδη αργά και είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι κρίσεις πανικού είναι κάτι το σύνηθες, συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους και όσο πιο γρήγορα την αφήσετε να ξεσπάσει, τόσο πιο σύντομα θα περάσει και τόσο το καλύτερο για εσάς.

    5. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας
    Μην αποδοκιμάζετε τον εαυτό σας που βρέθηκε στην κατάσταση της κρίσης του πανικού. Πολλές φορές η ζωή, μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που ομολογουμένως δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και εν τέλει όλες οι αντιδράσεις είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Αντί να μέμφεστε τον εαυτό σας γι' αυτο που πάθατε, στηρίξτε τον με σκέψεις ενθαρρυντικές και υποστηρικτικές. Οι αρνητικές σκέψεις και οι αυτομαστίγωση δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση.

    6. Στρέψτε αλλού την προσοχή σας
    Σε συνδυασμό με τις εμψυχωτικές σκέψεις, που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι τελείως άσχετο και –ιδανικά- ευχάριστο. Ο φόβος της κρίσης, ενισχύει την ένταση της κρίσης και οι αρνητικές σκέψεις απλά αναβάλλουν την υποχώρησή της, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα καλό. Στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σας προκάλεστε την κρίση πανικού και βοηθήστε το σώμα σας να την ξεχάσει και να την ξεπεράσει.

    7. Βγάλτε από το μυαλό σας τον αρνητισμό

    Κάθε φορά που σας έρχεται στο νου μια αρνητική σκέψη, μην την αφήσετε να εξελιχθεί και να εξαπλωθεί σε όλο σας το σώμα, αλλά αντικαταστήστε τη με μια πιο ευχάριστη και δημιουργική σκέψη. Μην κατηγορείτε εαυτόν για όλους τους λόγους που σας προκαλούνται οι κρίσεις, αλλά επικροτήστε τον εαυτό σας για τις προσπάθειες που καταβάλετε να τις ξεπεράσετε. Εάν οι κρίσεις πανικού σας αγχώνουν περισσότερο και δυσκολεύεστε να τις διαχειριστείτε μόνοι σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κρίση πανικού: Πώς θα την ξεπεράσετε Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top