Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πρωτοβουλία υπέρ του «ΝΑΙ» από Καμίνη και Μπουτάρη...

Πρωτοβουλία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι Αθηνών Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής στην οποία θα συμμετέχουν και 50 προσωπικότητες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Πανεπιστήμια, τις επιστημονικές ενώσεις και τον καλλιτεχνικό χώρο, θα συγκροτηθεί μια εθνική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να εξηγήσει στον κόσμο τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και την ανάγκη παραμονής της χώρας στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.

Από τα ελαιοπερίβολα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης...

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ισχυρά τοπόσημα της πόλης, ιδιαιτέρως δε του 6ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο και υπάγεται διοικητικά. Το 1884, όταν εκδιδόταν το διάταγμα για τη ρυμοτομία και την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην Κυψέλη, οι συντάκτες του δεν ήταν δυνατό να προβλέψουν τι θα συνέβαινε μισόν αιώνα αργότερα, εκεί όπου οι ίδιοι τοποθετούσαν απλόχερα μια πλατεία και την πρασιά της, ούτε βεβαίως να φανταστούν ότι η περιοχή με τα πλούσια ελαιοπερίβολα γνωστών αθηναϊκών οικογενειών θα μετατρεπόταν σε κοσμοπολίτικη, έχοντας στο επίκεντρό της μια δημοτική αγορά.
Όλα  ξεκίνησαν στα μέσα της όγδοης δεκαετίας του προπερασμένου αιώνα, όταν ο Δήμος Αθηναίων καταλάμβανε τον χώρο προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατεία που θα έβλεπε στο ρέμα της Φωκίωνος Νέγρη. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συνέχισαν να νέμονται την περιουσία τους και να δρέπουν την παραγωγή των περιβολιών τους, τα οποία ποτίζονταν από το παρακείμενο ρέμα. Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο μικροϊδιοκτήτης Βασίλειος Χαλκιάς, ο οποίος ξεκίνησε δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποζημιωθεί για το οικόπεδό του, συνολικής έκτασης περίπου 560 τετραγωνικών μέτρων. Ο αγώνας του κράτησε περίπου τέσσερις δεκαετίες, αφού εν τέλει αποζημιώθηκε το 1927!
Μια εποχή κατά την οποία η Κυψέλη, λόγω του υγιεινού κλίματός της και της γειτνίασης με το κέντρο της πόλης, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της οικοδομικής και οικονομικής ανάπτυξης. Μόνον το σχέδιο πόλης επεκτάθηκε κατά 4.400.000 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 224.000 τετραγωνικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή (Κυψέλη, Γαλάτσι, Νταμάρια)!
Λίγα χρόνια αργότερα (1934) δήμαρχος Αθηναίων θα εκλεγεί ο Κώστας Κοτζιάς, ο οποίος προγραμμάτισε ένα δίκτυο 13 αγορών σε ισάριθμες αθηναϊκές συνοικίες και στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί. Ανάμεσά τους και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία σχεδιάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων υπό την εποπτεία του διευθυντή Ηλία Κριμπά.
Η εξαγγελία ανέγερσης της Αγοράς, η οποία εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων το 1935, συνοδεύτηκε από άκρως ενδιαφέρουσα οικονομοτεχνική μελέτη. Μεταξύ των χρήσεων προβλέπονταν κρεοπωλεία, λαχανοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ορνιθοπωλεία, ουζοπωλείο, εδωδιμοπωλεία, αλλαντοπωλείο, τηλέφωνο «διά το κοινόν», κουρείο, είδη καγκελαρίας, γραφείο αγορανομίας, καφενείο, πρατήριο χάρτου αλλά και εγκατάσταση μικροπωλητών στα εξωτερικά μικρά μαγαζάκια. Πριν απ' όλα όμως και για την εφαρμογή των σχεδίων έπρεπε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη γη. Επιλέχθηκε λοιπόν ο χώρος ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος 50 χρόνια νωρίτερα. Σε ποιον όμως ανήκε η γη στην οποία έμελλε να ανεγερθεί η Αγορά;
Το μεγαλύτερο τεμάχιο γης, έκτασης περίπου έξι στρεμμάτων, ανήκε στη γνωστή αθηναϊκή και εύπορη οικογένεια του Χρήστου Σ. Βουζίκη. Όταν η κόρη του Άννα παντρεύτηκε (1874), έδωσε το κτήμα αυτό ως προίκα στον σύζυγό της, τον καταγόμενο από την Πελοπόννησο καπνέμπορο Παναγιώτη Γ. Πανόπουλο. Η ιδιοκτησία τους συνόρευε με τις περιουσίες σημαντικών κτηματιών, ανατολικά με τον Συμεών Γαλάτη, της οικογένειας που έδωσε το επώνυμό της στο Γαλάτσι, όπου έφτανε και το τεράστιο κτήμα της. Προς μεσημβρία συνόρευε με τον Δημήτρη Μάνδρα αλλά και τον Μιχαήλ Καλλιφρονά, του οποίου το κτήμα ήταν επίσης μεγάλο και έφτανε ως την περιοχή της στάσης και της οδού Καλλιφρονά. Δυτικά το κτήμα Πανόπουλου συνόρευε με το κτήμα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του οποίου η έκταση ήταν ικανή προτού αρχίσει τις τμηματικές πωλήσεις του.
Το μεγαλύτερο λοιπόν τμήμα της Αγοράς, περίπου 1.235 τετραγωνικά μέτρα, που περικλείονταν από τις οδούς Σποράδων, Σύρου και Ζακύνθου, ανήκε στην πολυμελή οικογένεια που άφησε πίσω του ο Παν. Πανόπουλος, και το υπόλοιπο τμήμα, λίγων δεκάδων μέτρων προς την οδό Φωκίωνος Νέγρη, στην οικογένεια Λουκά Αθ. Μπάρλα. Μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβανόταν και ο διαπρεπής δικαστικός Γεώργιος Πανόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Αρείου Πάγου (1933-1941). Η παρέμβαση και οι ενέργειές του υπήρξαν καθοριστικές για τη γρήγορη και επωφελή και για τις δύο πλευρές (δήμος - ιδιοκτήτες) επίλυση της διαφοράς.

Oι αποζημιώσεις

Το 1936, που ολοκληρώθηκαν οι πράξεις, οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν με 1.000 δραχμές τον τετραγωνικό πήχη. Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι το μικρό αυτό κτήμα μεταβιβάστηκε στον Δήμο Αθηναίων «μετά του εν αυτώ ανήκοντος ποτιστικού ύδατος», το οποίο λαμβανόταν από το παρακείμενο ρέμα!
Το συνολικό κόστος ανέγερσης της Αγοράς Κυψέλης ανήλθε σε 3.800.000 δραχμές και το έργο ολοκληρώθηκε τους πρώτους μήνες του 1937. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Αυγούστου 1937, παρουσία του Ιωάννη Μεταξά. Η πραγματική λειτουργία της Αγοράς ξεκίνησε μετά την ολοκληρωμένη δημοπράτηση των καταστημάτων, στις αρχές Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Επί μισόν αιώνα η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς δέσποζε στην περιοχή και στη νεοκατασκευασμένη λεωφόρο Φωκίωνος Νέγρη το ρέμα που σκεπάστηκε την ίδια εποχή. Η Κυψέλη φάνταζε σαν ονειρεμένη πολιτεία και η Αγορά της, χαρακτηριστικό κτίσμα του αποκαλούμενου μοντέρνου κινήματος, έγινε το σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής.
Η ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων έμελλε να προαναγγείλει και την παρακμή της λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, η οποία άρχισε τις δεκαετίες 1980-1990 αφήνοντας πίσω μια για πάντα τον μεσοπολεμικό χαρακτήρα της. Το τελευταίο κατάστημα της Αγοράς έκλεισε το 2002 και από τότε παρέμεινε κλειστή ως το 2006. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2005, το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο με υπουργική απόφαση, ως εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιοποιήσεώς του.

Από τον
Ελευθέριο Σκιαδά
Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»
http://www.dimokratianews.gr

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σαν σήμερα...

Στις 24 Ιουνίου του 1912 αφόρητος καύσωνας έπληξε την Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να πάθουν θερμοπληξία.


Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία σήμερα για τον 4ο Αρχαιολογικό Ποδηλατικό Γύρο...

Με δυσκολία θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη, η κυκλοφορία στην Αθήνα, επειδή από τις 17:00 ως τις 21:00 θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω διεξαγωγής του "4ου Αρχαιολογικού Ποδηλατικού Γύρου". 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, η Τροχαία θα λάβει μέτρα προς αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. 
Ο ποδηλατικός γύρος θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή: (Αφετηρία) Αρχαίο Θέατρο Διονύσου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη - Αποστόλου Παύλου (Θησείο) - Ερμού - Αθηνάς - Πλ. Κοτζιά (Αχαρνικές Πύλες) - Αθηνάς - Ομόνοια - Πανεπιστημίου - 3ης Σεπτεμβρίου - Ιουλιανού - Αχαρνών - Δεκελείας - Πίνδου - Φιλαδέλφειας - Οδυσσέως - Αγίου Κων/νου - Λ. Αθηνών - Φ. Δέδε - Αρχαίου Θεάτρου - Παγκάλου - Πάρνηθος - Θρακομακεδόνων - (Ανάπαυλα) - Αρχελάου - Π. Μελά - Νεάρχου - Αντιόχου - Μίχα - Ορφέως - Βαρυμπόμπης - Τύμβου Σοφοκλή - Βαρυμπόμπης - Δαμάσκου - Πυράκανθων - Χλόης (Πλατεία Βαρυμπόμπης) - Τατοίου -Δεκελείας – Πάρνηθος – Παγκάλου – Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών (τερματισμός).

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αλλάζουν όψη κτήρια-τοπόσημα των Αθηνών...

Ολοκληρώνεται η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του Δήμου Αθηναίων, που οι δημότες, οι κάτοικοι, οι οργανισμοί και οι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, μπορούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τεσσάρων ιστορικών κτιρίων του κέντρου. Τα έργα για την αξιοποίηση των τεσσάρων κτιρίων- τοποσήμων της Αθήνας χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «Εργο Αθήνα», και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα, τα κτήρια που περιμένουν τις ιδέες των Αθηναίων για να λάβουν εκ νέου πνοή είναι το ακίνητο του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), στην οδό Αμερικής 8, ένα διατηρητέο νεοκλασικό επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, το Σεράφειο Κολυμβητήριο και η θρυλική σκεπαστή Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Το μεν πρώτο είναι ένα πενταώροφο κομψοτέχνημα του 1925, χτισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, το οποίο έως και τα τέλη της δεκαετίας του '80 στέγαζε τα γραφεία του ΕΒΕΑ και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1982.
Το δεύτερο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Ανήκε στην οικογένεια Τζαννή, κατέληξε ως προίκα στη θετή κόρη Αθηνά Γεωργίου, ο σύζυγος της οποίας, Αριστείδης Βιτάλης, δημιούργησε το 1967 θερινό κινηματογράφο. Το 1982, ο κινηματογράφος έπαψε να λειτουργεί. Το Σεράφειο Κολυμβητήριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 με χρήματα που κληροδότησε στον Δήμο της Αθήνας ο ομογενής Αλκιβιάδης Σεράφης και αποτέλεσε για πολλά χρόνια κόμβο αθλητισμού και τόπο συνάντησης των Αθηναίων.
Τέλος, η σκεπαστή Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ολοκληρώθηκε το 1937 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κοτζιά και, μαζί με άλλες 10 περιφερειακές αγορές στις γειτονιές της Αθήνας, είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση της Κεντρικής Αγοράς. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αγορά μεταβλήθηκε σταδιακά σε ένα ευρύτερο κέντρο κοινωνικής ζωής και πολιτισμού.

Αγγελος Σκορδάς

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Όταν η Πατησίων ήταν χωματόδρομος...

Πρόκειται για έναν από τους πιο κεντρικούς άξονες της Αθήνας.
Στη φωτογραφία, μόλις και μετά βίας η Πατησίων διακρίνεται μπροστά από τα δένδρα. 
Το κτήριο είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, το οποίο δώρισε η Ελένη Τοσίτσα 
Η πολεοδομική χάραξη έγινε το 1908.
Πίσω φαίνεται ο Λυκαβηττός και αριστερά ο λόφος του Στρέφη πριν από την αναδάσωση. 


Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ιός Έμπολα ο λοιμός στην Αθήνα του Περικλή;

Ο λοιμός που έπληξε την αρχαία Αθήνα στα χρόνια του Περικλή και στον οποίο αναφέρεται εκτενώς ο Θουκυδίδης κατά την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου, ίσως ήταν η πρώτη καταγραφή του ιού Έμπολα στην ιστορία, υποστηρίζει Αμερικανός ερευνητής, ένας ισχυρισμός που έχει γίνει και από άλλους επιστήμονες στο παρελθόν.
Στη νέα μελέτη του που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases» ο Πάουελ Καζαντζιάν, καθηγητής ιστορίας και λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, θεωρεί ότι ο λοιμός που ξεκίνησε στην Αθήνα το 430 π.Χ οφειλόταν στον ιό Έμπολα.
Αυτή την εκτίμηση τη βασίζει σε τρία στοιχεία: στην ομοιότητα των συμπτωμάτων όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τον Θουκυδίδη (υψηλός πυρετός, συνεχείς εμετοί, πονοκέφαλοι, εξάντληση, πόνοι στο στομάχι, διάρροια, αιμορραγία από το στόμα, αφυδάτωση κ.α.), στον μεγάλο αριθμό θανάτων μεταξύ των αρρώστων (μετά από επτά έως εννέα μέρες ασθένειας), καθώς και στην προέλευση της άγνωστης νόσου από μια περιοχή νότια της Αιγύπτου, που ο Θουκυδίδης αποκάλεσε «Αιθιοπία», όρο που οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για να αναφερθούν γενικότερα στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί δηλαδή όπου είναι γνωστό ότι πρωτοεμφανίσθηκε ο Έμπολα στην εποχή μας.
«Ασθένειες όπως ο Έμπολα, που συνήθως κατατάσσουμε στην κατηγορία των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ παλαιότερες από ό,τι συνειδητοποιούμε» δήλωσε ο Καζαντζιάν. 
Εκτιμά ότι Αφρικανοί που είχαν έλθει στην αρχαία Αθήνα ως δούλοι (υπηρέτες, αγρότες κ.α.), μπορεί να μετέφεραν τον ιό στην πόλη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, όπου κατέφθασαν με το πλοίο. Θεωρεί επίσης σημαντικό ότι, όπως συνέβη και στην εποχή μας, οι πρώτοι που πέθαναν από τον λοιμό, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ήσαν οι ίδιοι οι γιατροί.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι το πρώτο ξέσπασμα του Έμπολα συνέβη το 1976 στη Δημοκρατία του Κογκό (τότε Ζαΐρ). Ακόμα, δέχονται ότι ο ιός Έμπολα είναι πανάρχαιος και δεν αποκλείουν ότι μόλυνε ζώα ακόμη και πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν πλήξει και τους ανθρώπους.
Κατά καιρούς, έχουν προταθεί διάφορες νόσοι ως αιτία για τον πενταετή λοιμό της αρχαίας Αθήνας, γνωστό και ως «σύνδρομο του Θουκυδίδη», που άρχισε το 430 π.Χ., όπως ο τύφος, η ευλογιά, η ιλαρά, ο άνθρακας, η βουβωνική πανώλη (πανούκλα) κ.α. Ο αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι καμίας άλλης ασθένειας τα συμπτώματα δεν ταιριάζουν τόσο στις αρχαίες περιγραφές, όσο της νόσου Έμπολα. Ο Καζαντζιάν παραδέχθηκε πάντως ότι η εκτίμησή του δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική απάντηση και ότι συνεπώς το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
Ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, δήλωσε ότι «μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε τι προκάλεσε την αθηναϊκή επιδημία. Θεωρώ κάπως τραβηγμένο όμως ότι ο λοιμός της Αθήνας οφειλόταν στον Έμπολα, αν και είναι ευχάριστο ότι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το ζήτημα και κάνουν εικασίες».
Σε κάθε περίπτωση, ο Καζαντζιάν επεσήμανε πως οι παρατηρήσεις του Θουκυδίδη (ο οποίος είχε ο ίδιος νοσήσει, αλλά επέζησε) προσφέρουν μαθήματα για τον σύγχρονο κόσμο. Ο Έλληνας ιστορικός παρατήρησε ότι ο φόβος των Αθηναίων επιδείνωσε το πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι συχνά εγκατέλειπαν τις ευθύνες τους απέναντι στους άλλους, ενώ παράλληλα συνωστίζονταν σε ορισμένους χώρους, με συνέπεια να εξαπλώνεται η νόσος πιο εύκολα. Κάτι ανάλογο, σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή, παρατηρείται και στην εποχή μας, εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες ελέγχου του Έμπολα στην Αφρική.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Στην Αθήνα ο εφευρέτης του usb stick...

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης του USB Stick Dov Moran βρίσκεται στην Αθήνα, για να δώσει διάλεξη στο Ίδρυμα Μποδοσάκη με θέμα «Επιχειρηματικότητα - Προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο» σε εκδήλωση που οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Eurobank. 
Επίσης, ο κ. Μoran θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα.
Η επίσκεψη του στην Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πρεσβείας του Ισραήλ για την προώθηση των συνεργειών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στους τομείς της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 


Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ελεύθερες τη νύχτα οι επισκέψεις στους λόφους Πνύκας-Νυμφών-Μουσών...

Ελεύθερες θα είναι πια οι νυχτερινές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της Πρωτεύουσας (της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών - Φιλοπάππου), όπως αποφάσισε το Ε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε τη διάταξη του 2008 επί υπουργίας Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας τις νυχτερινές επισκέψεις.
Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζοντας ότι περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους αρχαιολογικούς χώρους.
Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».



Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τα ναρκωτικά στην Αθήνα.Τι δείχνει νέα έρευνα...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αθήνα και σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές πόλεις και αποκάλυψαν τις συνήθειες των κατοίκων τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στα απόβλητα του νερού περιέχει η βρετανική πρωτεύουσα και ακολουθεί η Ισπανία. 
Συγκεκριμένα, το ναρκωτικό που μέσα από το ουροποιητικό σύστημα των χρηστών περνά στο αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου, εντοπίζεται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως άλλωστε έδειξε και δειγματοληψία.
Όσο για την Αθήνα, όπως σε όλες τις πόλεις, παρουσιάζεται αυξημένη χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από την επεξεργασία για την έκθεση προκύπτει πως η κάνναβη είναι η ουσία που εντοπίστηκε να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά και πως γενικά όλες οι ουσίες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αμφεταμίνες σημείωσαν πτώση των ποσοστών τους στις μελέτες των λυμάτων κατά το Σ/κ. Αναλυτικότερα: KOKAINH Μέσος όρος: 80,1 mg/1000 άτομα Eβδομάδα: 67,4 mg/ 1000 άτομα Σαββατοκύριακο: 89,5 mg/1000 άτομα ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ Μέσος όρος: 16,8 mg/1000 άτομα Eβδομάδα: 20,2 mg/ 1000 άτομα Σαββατοκύριακο: 14,3 mg/1000 άτομα ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ Μέσος όρος: 5,3 mg/1000 άτομα Eβδομάδα: 4,9 mg/ 1000 άτομα Σαββατοκύριακο: 5,6 mg/1000 άτομα MDMA Μέσος όρος: 4,4 mg/1000 άτομα Eβδομάδα: 2,6 mg/ 1000 άτομα Σαββατοκύριακο: 5,7 mg/1000 άτομα ΚΑΝΝΑΒΗ Μέσος όρος: 67,5 mg/1000 άτομα Eβδομάδα: 53,3 mg/ 1000 άτομα Σαββατοκύριακο: 78,1 mg/1000 άτομα



Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βανδαλισμός έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης...

Bανδαλισμός σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης, σημειώθηκε χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας, αμέσως δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη και φέρει επιγραφή: «ΤΩ, ΦΑΒΙΕΡΩ, ΠΡΟΜΑΧΩ, ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 - 1926» και «ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΝ ΦΡΑΓΚ. ΡΟΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 - 1926».
Η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου - από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 - 1926), συμπεραίνεται ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κλήθηκε επί τόπου η αστυνομία, η οποία πρόκειται να ασκήσει αυτεπάγγελτα μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, η αρμόδια Εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης.
Πηγή:  http://www.dimokratianews.gr/

Συγκέντρωση για τις Σκουριές στο ΣτΕ...

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, καθώς σήμερα εκδικάστηκαν οι πρόσφυγες τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.
Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Σε ανακοίνωσή τους οι  Επιτροπές Αγώνα αναφέρουν ότι περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική «επενδύσεις με κάθε κόστος» και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η Ακρόπολη στα καλύτερα ευρωπαϊκά μνημεία...

Ανάμεσα στα καλύτερα ευρωπαϊκά μνημεία βρίσκεται η Ακρόπολη, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό Tripadvisor.
Συγκεκριμένα, η Ακρόπολη κατέκτησε την 21η θέση, ενώ στην πρώτη θέση επελέγη το Angkor Wat στην Καμπότζη και ακολούθησαν τα περίφημα Μάτσου Πίτσου και Ταζ Μαχάλ.
Τα ετήσια αυτά βραβεία βασίζονται στις κριτικές εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας από όλο τον κόσμο.