Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Με παλλαϊκό ξεσηκωμό ακυρώθηκε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την Alpha Bank! (ΒΙΝΤΕΟ)

 Mεταφέρει ο Βασίλης Νούσης

Η παρουσία πολιτών δεν επέτρεψε να γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας (προσφυγικής) στη Ν.Φιλαδέλφεια
Ο πλειστηριασμός ήταν για λογαριασμό της Alpha Bank.
Ακούστε τι είπαν μέλη δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ν.Φιλαδέλφειας και Ν.Ιωνίας, καθώς και οι διοργανωτές της δράσης "ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ", στο βίντεο που ακολουθεί:

Χωρίς Νεκρώσιμο Ακολουθία και Μνημόσυνο όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση

Eγκύκλιο σημείωμα για το ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών και για τις εκκλησιαστικές συνέπειες που θα έχουν όλοι όσοι επιλέξουν αυτή τη μέθοδο ως τρόπο διάλυσης του σωματός τους απέστειλε η Διαρκής Ιερά σύνοδος προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι Συνοδικοί Αρχιερείς καθιστούν σαφές πως για εκείνους που θα έχουν επιλέξει συνειδητά την αποτέφρωση του σώματός τους η Εκκλησία δεν θα τελεί την εξόδιο Ακολουθία και το Ιερό Μνημόσυνο.

Παραταύτα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αφήνει ένα μικρό "παράθυρο" αφού αναφέρει πως δεν θα κηδεύεται με εκκλησιαστική ακολουθία "όποιος αποδεδειγμένως οικειοθελώς εδήλωσε την επιθυμία περί κάυσεως του σώματός του". Ταυτόχρονα σημειώνει πως επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των Μητροπολιτών η τέλεση απλού Τρισαγίου.

Ακολουθεί η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«Περί τῶν κανονικῶν συνεπειῶν τῆς καύσεως νεκρῶν»
Πρωτ. 5055
Ἀριθμ. Διεκπ. 2415 Ἀθήνῃσι 29ῃ Ὀκτωβρίου 2014

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 9 5 9

Πρός
Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τάς Ἕδρας των

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, μέ ἀφορμή τό νέο νομοθετικό καθεστώς γιά τήν ἀποτέφρωση νεκρῶν, σύμφωνα μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 156/1-8-2014, τ. Α΄), κατά τήν Συνεδρία Αὐτῆς τῆς 14ης μηνός Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἐπελήφθη καί τοῦ ζητήματος τούτου καί ἀπεφάσισε νά σᾶς ἐνημερώσει περί τῶν κανονικῶν συνεπειῶν ἀπό τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος.

Μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 ὁ νομοθέτης δέν λαμβάνει ὑπ’ ὄψιν τίς θρησκευτικές πεποιθήσεις τοῦ νεκροῦ. Ἐάν ὁ θανών δέν εἶχε ἐκφρασθεῖ ἐν ζωῇ περί τῆς μετά θάνατον ἐπιθυμίας ταφῆς ἤ ἀποτεφρώσεως τοῦ σώματός του, ἡ ἀποτέφρωση δύναται νά λάβει χώρα μέ μόνη τή δήλωση τοῦ/τῆς συζύγου ἤ «συντρόφου», μετά τοῦ/τῆς ὁποίου/ας ἔχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ἤ τή δήλωση τῶν συγγενῶν πρώτου ἤ δευτέρου βαθμοῦ.

Τοῦτο, κύημα τοῦ συγχρόνου μηδενιστικοῦ τρόπου ζωῆς καί τῆς τάσεως πρός ἀποθρησκευτικοποίηση κάθε πτυχῆς καί ἐκφάνσεως τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου, ἀποτελεῖ ἐκ προοιμίου καταστρατήγηση τῶν θρησκευτικῶν πεποιθήσεων τοῦ κεκοιμημένου μέλους τῆς Ἐκκλησίας, ἔλλειψη σεβασμοῦ καί φροντίδος πρός τό ἀνθρώπινο σῶμα.

Ἡ Ἐκκλησία δέν δέχεται γιά τά μέλη Της τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος, διότι τοῦτο εἶναι ναός τοῦ Ἁγίου Πνεύματος (Α΄ Κορ. 6, 19), στοιχεῖο τῆς ὑποστάσεως τοῦ κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωσιν Θεοῦ πλασθέντος ἀνθρώπου (Γεν. 1, 24), καί περιβάλλει αὐτό μέ σεβασμό καί τιμή ὡς ἔκφραση ἀγάπης πρός τό κεκοιμημένο μέλος Της καί ὡς ἐκδήλωση πίστεως στήν κοινή πάντων ἀνάσταση.

Κατόπιν τούτου, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος ἀπεφάσισε νά ἐνημερώσει, στό πλαίσιο τῆς ἀγρύπνου ποιμαντικῆς φροντίδος Της, τό εὐσεβές Αὐτῆς πλήρωμα, κληρικούς καί λαϊκούς, γιά τίς ἀκόλουθες κανονικές συνέπειες τῆς ἀποτεφρώσεως τοῦ σώματος:

-Ἡ ἀποτέφρωση τοῦ σώματος δέν εἶναι σύμφωνη πρός τήν πράξη καί παράδοση τῆς Ἐκκλησίας γιά θεολογικούς, κανονικούς καί ἀνθρωπολογικούς λόγους.

-Πρός ἀποφυγήν οἱασδήποτε θεολογικῆς, κανονικῆς καί ἀνθρωπολογικῆς ἐκτροπῆς, ἀπαραίτητος εἶναι ὁ σεβασμός τῶν θρησκευτικῶν πεποιθήσεων καί ἡ διακρίβωση τῆς οἰκείας βουλήσεως τοῦ κεκοιμημένου καί ὄχι ἡ βούληση ἤ ἡ δήλωση τῶν οἰκείων του.

-Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος ἀποδεδειγμένως οἰκειοθελῶς ἐδήλωσε τήν ἐπιθυμία περί καύσεως τοῦ σώματός του, δηλώνει τήν αὐτονόμησή του καί ὡς ἐκ τούτου δέν τελεῖται Νεκρώσιμος Ἀκολουθία καί Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ αὐτοῦ.

Παρά ταῦτα, ἐπαφίεται στήν ποιμαντική σύνεση καί τήν διακριτική εὐχέρεια τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου ἡ τέλεση ἁπλῶς Τρισαγίου.
Ἐπί δέ τούτοις, κατασπαζόμενοι τήν ὑμετέραν Σεβασμιότητα ἐν Κυρίῳ, διατελοῦμεν μετ' ἀγάπης.

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Σταγῶν καί Μετεώρων Σεραφείμ
† Ὁ Περιστερίου Χρυσόστομος
† Ὁ Κεφαλληνίας Σπυρίδων
† Ὁ Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἀμβρόσιος
† Ὁ Τρίκκης καί Σταγῶν Ἀλέξιος
† Ὁ Καρπενησίου Νικόλαος
† Ὁ Λήμνου καί Ἁγίου Εὐστρατίου Ἱερόθεος
† Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων
† Ὁ Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καί Σουφλίου Δαμασκηνός
† Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης Ἀνδρέας
† Ὁ Ξάνθης καί Περιθεωρίου Παντελεήμων
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Μεθώνης Κλήμης

“Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος”: Θέμα ηγεσίας θέτει στο ΠΑΣΟΚ, ο ως τώρα επίλεκτος του Βενιζέλου, Ν. Ανδρουλάκης!


Ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει εμμέσως πλην σαφώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από γραμματέας του κόμματος μετά το Συνέδριο.

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας σε ραδιόφωνο λίγες μέρες μάλιστα, πριν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, τόνισε ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης εκτός από το Πρόγραμμα που καλείται να εγκρίνει πρέπει να πάρει αποφάσεις και για το ποιος θα ηγηθεί της Παράταξης, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να είναι υποψήφιος!

Τη συγκεκριμένη θέση αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να εκφράσει ο κ. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας έτσι τις ζυμώσεις και τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν παρασκηνιακά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στη πορεία προς το Συνέδριο της Δ.Π. αλλά και του ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.

Κρίνεται έτσι ότι δεν είναι αυτονόητο ότι της Παράταξης. που θα αποτελεί συνένωση του ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών οργανώσεων και κινήσεων, πρέπει να ηγηθεί ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε κινήσεις αμφισβήτησής του, την ώρα που όλοι πέραν του στενού “βενιζελικού” πυρήνα βλέπουν την Δ.Π. ως διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ σε καθαρά “βενιζελικά” όρια

Γι΄αυτό στην “αντιβενιζελική” πτέρυγα (παπανδρεϊκοί κ.α.) επιδιώκουν να μπλοκάρουν τα σχέδια Βενιζέλου προτείνοντας ένα “Συνέδριο ΠΑΣΟΚ”, με τον Γιώργο Παπανδρέου να καλεί από το Ηράκλειο τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αμφισβητήσουν “δομές, λειτουργία και πρόσωπα” για να επαν-ιδρυθεί όχι ο “τρίτος πόλος” αλλά ο…”πόλος” που λέγεται ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια και ο πρώην πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του το δικό του ΠΑΣΟΚ ή το δικό του “μετά-ΠΑΣΟΚ” σε μια “μετα-πελατειακή Ελλάδα” όπως οραματίζεται και είναι ζητούμενο αν θα επιχειρήσει να πάρει μια πολιτική ρεβάνς τρία χρόνια μετά την πτώση του μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης ή του ΠΑΣΟΚ.

Μένετε στο νοίκι; Αυτά είναι τα 7 κυριότερα προβλήματα!


Οι περισσότεροι κάποια περίοδο στη ζωή μας, ή ακόμα και μόνιμα πολλές φορές, επιλέγουμε να μένουμε σε σπίτι που νοικιάζουμε. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που παίρνεις την απόφαση αυτή, παρότι οι οικονομικές συνθήκες της ζωής σου ενδεχομένως να μην σε ευνοούν για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, λίγο τα φοιτητικά χρόνια, λίγο η ανεξαρτησία που θέλεις επιτέλους να ζήσεις γιατί πλέον μεγάλωσες και πρέπει να απογαλακτιστείς από την οικογένειά σου -και διάφοροι άλλοι λόγοι- σε οδηγούν σε αυτό το βήμα.

Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που έχει βρεθεί να ζει μέσα σε ένα μικρό, παλιό διαμέρισμα, σίγουρα θα καταλάβεις την αίσθηση του να πρέπει να συμβιβαστείς και να ζεις με τις παρακάτω συνθήκες. Όλα όμως έχουν τη λύση τους, σύμφωνα με το queen.gr!

1.Υπάρχει μόνο μια ντουλάπα... για όλα!

Μπαίνεις μέσα στο νέο σου σπίτι γεμάτη χαρά και επίσης κουβαλώντας μαζί σου και όλη σου την... προίκα, ώσπου ξαφνικά συνειδητοποιείς πως τα μισά –τουλάχιστον- πράγματά σου δεν χωρούν στη μια και μοναδική ντουλάπα του σπιτιού. Όμως, υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αρκεί να υπάρχει φαντασία. Επένδυσε σε έπιπλα, όπως καναπέδες και κρεβάτια, που έχουν αποθηκευτικούς χώρους ή χρησιμοποίησε έναν κενό τοίχο για να βάλεις μια ράβδο από την μια ως την άλλη άκρη και να κρεμάσεις εκεί κάποια από τα ρούχα σου.

2.Εξωτερικoί σωλήνες. Παντού.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές και ασφαλείς λύσεις για να κρύψεις αυτό το... βάσανο. Μπορείς όμως να τις τυλίξεις με χοντρό σκοινί από την αρχή ως το τέλος τους. Πέρα από το γεγονός πως θα διορθωθεί κάπως η αισθητική του χώρου, θα έχει και ουσιαστική χρησιμότητα αφού όταν είναι εκτεθειμένες, το χρώμα τους φεύγει εύκολα και χρειάζονται εκ νέου βάψιμο συχνά.

3.Ο πίνακας ηλεκτρικής εγκατάστασης βρίσκεται σε εμφανές σημείο

Σε κάθε σπίτι που νοικιάζεις είναι σαν να σε κυνηγά συνεχώς η ίδια κατάρα... ο ηλεκτρολογικός πίνακας βρίσκεται πάντα σε περίοπτη θέση, τοποθετημένος είτε στη μέση του διαδρόμου είτε σε κάποιο άλλο εμφανέστατο σημείο που δεν μπορείς να κρύψεις, με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται αισθητικά ένας ολόκληρος τοίχος. Αν λοιπόν είναι αναπόφευκτο ο πίνακας να γίνεται... το κέντρο της προσοχής, μπορείς να τον καλύψεις με έναν πίνακα ή μια αφίσα.

4.Τα πλακάκια της κουζίνας είναι παλιά και άσχημα
Ναι, αυτά τα πλακάκια, που απορείς κάθε φορά ποιος τα επέλεξε, είναι ικανά να σου καταστρέψουν κάθε διάθεση να μείνεις σπίτι και να έχεις μια ευχάριστη μέρα, αφού σου χαλούν τη αισθητική κάθε φορά που τα αντικρίζεις. Η λύση; Μπορείς να καλύψεις την επιφάνειά τους με ειδικά αυτοκόλλητα για τοίχους ή πλακάκια και να έχεις την κουζίνα που εσύ θέλεις.

5.Παλιά φωτιστικά
Παλιά, μεγάλα και... εκκεντρικά τραβούν πάνω τους όλα τα βλέμματα και όχι για καλό σκοπό. Κάποια από αυτά τα φωτιστικά, που οι ιδιοκτήτες θεώρησαν ότι είναι καλύτερα να αφήσουν στο σπίτι, είναι δύσκολο να τα βγάλεις και να τα αντικαταστήσεις με άλλα, αφού μπορεί να είναι κολλημένα με... περίτεχνο τρόπο στους τοίχους και τα ταβάνια. Επιπλέον, αν το επόμενο φωτιστικό είναι σε διαφορετικές διαστάσεις, θα μένει εμφανές το... σημάδι τους στον τοίχο σου. Αν δεν μπορείς να τα αλλάξεις λοιπόν, προσπάθησε να τα... τροποποιήσεις μόνη σου όσο αυτό είναι εφικτό, χωρίς παράλληλα να τα καταστρέψεις.

6.Οι τοίχοι σου θα έχουν πάντα ένα από τα πιο βαρετά χρώματα

Μπεζ, λευκό ή γκρι. Αυτά είναι τα τρία επικρατέστερα χρώματα που θα βλέπεις πάντα γύρω σου όταν νοικιάζεις σπίτι. Και προκειμένου να μπεις στη διαδικασία να βάψεις τους τοίχους, που όταν θα φύγεις να πρέπει να τους επαναφέρεις στην αρχική τους μορφή, προτίμησε να βρεις πιο εύκολες λύσεις. Δώσε χρώμα στους χώρους με πολύχρωμα διακοσμητικά, κουρτίνες, κάδρα και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Κρέμασε στους τοίχους πολλές μικρές κορνίζες δημιουργώντας το δικό σου... κολλάζ από κάδρα. Με τον τρόπο αυτό το σπίτι σου θα σταματήσει να θυμίζει δωμάτιο... ψυχιατρείου.

7.Οι διακόπτες για τα φώτα είναι αντιαισθητικοί

Οι διακόπτες για τα φώτα είναι κλασικά παλιοί, άσχημοι και κατά πάσα πιθανότητα ξεκολλημένοι από τον τοίχο –ή έτοιμοι να ξεκολλήσουν-. Ευτυχώς, πρόκειται για αρκετά φθηνές συσκευές, οπότε μπορείς πολύ εύκολα να τις αντικαταστήσεις με καινούριους της αρέσκειάς σου και να ξαναβάλεις τους παλιούς πίσω, όταν φύγεις από το σπίτι. Εναλλακτικά, μπορείς να τους καλύψεις με χρωματιστές αυτοκόλλητες ταινίες δίνοντάς τους απλά και γρήγορα το σχήμα και χρώμα που θέλεις.

Ακροδεξιοί βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα

Μέλη της οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» βεβήλωσαν εχθές το βράδυ το Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης που έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις σε γραφεία πολιτικών χώρων της Αριστεράς, αλλά και σε άλλες συλλογικότητες άφησαν τα αρχικά τους πάνω στο μνημείο.

Τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ), καλώντας τους φορείς της Πολιτείας και της Κοινωνίας να τηρήσουν σαφή και απροκάλυπτη στάση καταδίκης της ενέργειας αυτής και κάθε ενέργειας αντισημιτισμού.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:
«Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα βεβηλώθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο 2014. Το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, γνωστή νέο-ναζιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, άφησε πάνω στο Μνημείο την ταυτότητά της.
Το Μνημείο Ολοκαυτώματος είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που μεταξύ των 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, με δαπάνες της οποίας κατασκευάστηκε, το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων το 2010 ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης της Αθήνας και να θυμίζει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης το στυγερότερο μαζικό έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός καταδικάζουν την ενέργεια. Καλούμε τις Δημοτικές και Κρατικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το Μνημείο Ολοκαυτώματος της Πρωτεύουσας ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Ζητούμε επίσης από τη Δικαιοσύνη να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αυτοί που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό της πόλης με ενέργειες που παραπέμπουν στο μίσος και τη βία.
Αναμένουμε τέλος από τους φορείς της συντεταγμένης Πολιτείας και της Κοινωνίας, σαφή και απροκάλυπτη στάση καταδίκης και της ενέργειας αυτής, αλλά και κάθε ενέργειας αντισημιτισμού».
«Εκφράζω το βαθύτατο αποτροπιασμό μου και καταδικάζω απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Είναι μία πράξη βάρβαρη που προσβάλλει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού που σέβεται και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Τράπεζα Πειραιώς ταλαιπωρεί ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών για 25.000 ευρώ!


Από έλλειψη ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας χαρακτηρίζεται για μία ακόμα φορά η στάση των τραπεζών, απέναντι σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες εξαιτίας του PSI έχασαν τις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας ανύπαντρης μητέρας δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η γυναίκα διεκδικεί 25.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ποσό που είχε επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου επρόκειτο να συζητηθεί η αγωγή της μικρομολογιούχου ενώπιον του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, αλλά αναβλήθηκε για τον προσεχή Φεβρουάριο. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε η δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς, γεγονός που καθυστερεί την απόφαση και παρατείνει την αγωνία της ανύπαντρης μητέρας.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μέρος του αγώνα μέχρις εσχάτων, που εξακολουθούν να δίνουν οι μικροομολογιούχοι του ελληνικού δημοσίου, ακόμα και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματικό το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων τον Μάρτιο του 2012.
Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος της ομολογιούχου, Γιάννης Κυριακόπουλος, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά το σκέλος των διεκδικήσεων των επενδυτών από τις τράπεζες υπήρξε ιδιαίτερα ενισχυτική, καθώς στο σκεπτικό της επισημαίνεται πως οι αξιώσεις τους μπορούν να ασκηθούν μόνο κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ήδη τους επόμενους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν οι αγωγές και άλλων ομολογιούχων ενώπιον του Ειρηνοδικείου. Συνολικά ο κ. Κυριακόπουλος εκπροσωπεί 1.200 μικροομολογιούχους (οι 650 εξ αυτών είναι απολυμένοι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι αντί αποζημίωσης έλαβαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου). Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τα γερμανικά και τα αυστριακά δικαστήρια, έχουν εκδοθεί πέντε αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται κάτοχοι ομολόγων ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση από τις τράπεζες.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα άργησε έξι χρόνια-Δείτε τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες


Στην Ελλάδα τα βιώνουμε όλα με καθυστέρηση. Τα άσχημα καθιερώνονται άμεσα, ψηφίζονται άμεσα τροπολογίες και φόροι, ενώ τα καλά που θα ανακουφίσουν τον κόσμο, πρέπει να περάσει μεγάλο διάστημα για να γίνου πραγματικότητα.
Η χώρα μας  βιώνει εδώ και έξι χρόνια μια βαθύτατη οικονομική κρίση, αλλά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), μόλις που άρχισε την εφαρμογή του και μάλιστα πιλοτικά.
Ακόμη και από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήρθε στην Ελλάδα, «καθυστερημένα»
Το dikaiologitika.gr παρουσιάζει το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ποιες διαφορές υπάρχουν με το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ελλάδα αλλά και ποιες διαφορές υπάρχουν στις παροχές και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους δικαιούχους ανά χώρα.

Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η πρώτη ανεπιτυχής προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το ΕΕΕ έγινε το 2000, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Το 2005 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στο κοινοβούλιο δεύτερο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του ΕΕΕ, το οποίο επίσης δεν προχώρησε. Στην ΕΕ όμως η πολιτική που ακολουθήθηκε για ανάλογες περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, είναι διαφορετική. Παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Συστημάτων ως προς το ύψος και την ποικιλία των παροχών ή τους όρους προσβασιμότητας σε αυτές, εντούτοις υπήρξαν μοντέλα ΕΕΕ που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Ακόμα και ως έσχατο μέτρο, στόχος είναι το ΕΕΕ να βοηθήσει όσους το λάβουν να μην πέσουν κάτω από το οικονομικό όριο που θεωρείται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα χορηγείται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου ατόμου ή οικογένειας. Κοινή προϋπόθεση για να χορηγηθεί η εισοδηματική στήριξη είναι ο έλεγχος των οικονομικών πόρων των υποψήφιων δικαιούχων, καθώς και η παροχή στήριξης για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το δικαίωμα αφορά τους μόνιμα εγκατεστημένους πολίτες της χώρας, ενώ είναι έντονο το φαινόμενο της διοικητικής αποκέντρωσης των προγραμμάτων.
Στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών έχουν θεσπιστεί νομοθετικές διατάξεις για την παροχή βοήθειας σε εκείνους τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε επειδή δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους ή γιατί δεν έχουν εργασία.
Η ανάπτυξη συστημάτων ΕΕΕ είναι έντονη την τελευταία 20αετία με κύριο χαρακτηριστικό την ποικιλομορφία. Κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας. Σε μια προσπάθεια ομαδοποίησης θα καταλήγαμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
α) Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από απλά αλλά περιεκτικά συστήματα (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ολλανδία). Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε άτομα τα οποία δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα διαβίωσης.
β) Στην δεύτερη κατηγορία συναντάμε χώρες (Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία), η οποίες διαθέτουν συστήματα τα οποία ορίζονται ως μη κατηγορικά.
γ) Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο), οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο δίκτυο από διαφορετικά και συχνά επικαλυμένα συστήματα. Τα συστήματα αυτά απευθύνονται σε κοινωνικές κατηγορίες που έχουν επείγουσα ανάγκη υποστήριξης.
δ) Στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία βρίσκονται χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία), που χαρακτηρίζονται από περιορισμένες και αποσπασματικές διατάξεις, οι οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια την έννοια του όρου «ανεπαρκές επίπεδο διαβίωσης».
Τα ευρωπαϊκά συστήματα ΕΕ, καλύπτουν ένα ποικίλο φάσμα κοινωνικών παροχών. Η Λετονία για παράδειγμα, διαθέτει ένα γενικό μη ανταποδοτικό ελάχιστο σύστημα, που ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία. Το υπουργικό συμβούλιο καθορίζει το επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ωστόσο οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να αποκλίνουν από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές και να καθιερώνουν ένα υψηλότερο επίπεδο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των κατώτατων συντάξεων γήρατος και αναπηρίας.
Παρόμοια τεχνική εφαρμόζεται και στην Νορβηγία: στην περίπτωση αυτή το ΕΕΕ δεν καθορίζεται από νόμο αλλά από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα ποσά που απαιτούνται για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Στην Ιταλία, η νομοθετική αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί από το εθνικό επίπεδο στις περιφέρειες ή στους δήμους. Αυτό μεταφράζεται σε ένα «μωσαϊκό» από διάφορα τοπικά συστήματα. Στο Βέλγιο οι παροχές οργανώνονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στην Ισπανία, οι αρμοδιότητες εκτείνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για ειδικά συστήματα. Στην Αυστρία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ρυθμίζεται από διαφορετικές νομοθετικές πράξεις και κανονισμούς των εννέα ομοσπονδιών.

Τι παροχές δίνουν και με ποια κριτήρια οι χώρες της ΕΕ
Τα συστήματα που εφαρμόζουν οι χώρες της ΕΕ, για τη χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στους πολίτες τους, αποτελούν ένα συνδυασμό παροχών σε είδος και παροχών σε χρήμα. Οι περισσότερες χώρες – μέλη προκρίνουν την αρχή των παροχών σε χρήμα, ενώ λιγότερες είναι εκείνες που επιλέγουν και τη λύση των παροχών σε είδος. Στην Κύπρο για παράδειγμα, οι παροχές σε είδος αφορούν τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Γενικότερα, οι παροχές σε είδος παρατηρούνται συνήθως σε κράτη με αποκεντρωμένες δομές (συνήθως σε δήμους ή περιφέρειες, πχ Ιταλία και Αυστρία).
Υπάρχουν κράτη – μέλη που εκτός από τις καθαρές παροχές σε χρήμα κάνουν χρήση και των λεγόμενων top – up παροχών. Οι παροχές αυτές αποτελούν επιπλέον συμπλήρωμα εισοδημάτων από εργασία, συντάξεις και επιδόματα.
Η Ελβετία είναι το μόνο κράτος μέλος που προβλέπει top up παροχές σε χρήμα. Ορισμένα κράτη μέλη συνδυάζουν και παροχές σε χρήμα και top up παροχές. Η Κύπρος παρέχει ειδικό επίδομα, το ποσό του οποίου εξαρτάται από την κανονική ή την κοινωνκή σύνταξη που λαμβάνει ο δικαιούχος. Στην Πορτογαλία υπάρχει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, είτε έχουν δικαίωμα για ανταποδοτική σύνταξη είτε όχι.
Στη Γαλλία, συναντάται το επίδομα ειδικής αλληλεγγύης, το οποίο εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα για τα άτομα που είναι ικανά να εργαστούν, καθώς και πλήρης αποζημίωση όταν το εισόδημα είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο συναντάται η εισοδηματική στήριξη, δηλαδή εισόδημα που χρηματοδοτείται από τους φόρους και παρέχει οικονομική βοήθεια σε άτομα που δεν έχουν πλήρη απασχόληση και το εισόδημα των οποίων, ανεξαρτήτως πηγής, είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία εφαρμόζουν συστήματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία εκτός των άλλων καλύπτουν καθορισμένες και μετρήσιμες δαπάνες. Οι δαπάνες αυτές αφορούν την καθημερινότητα και περιλαμβάνουν την κάλυψη βασικών αναγκών όπως, τρόφιμα και ποτά, ρούχα και παπούτσια, είδη υγιεινής, καθημερινή εφημερίδα, τηλεφωνικά έξοδα, έξοδα που σχετίζονται με τη συμμετοχή ελεύθερου χρόνου και κόστους μεταφοράς. Το σύστημα της Σουηδίας προβλέπει μέχρι και την ασφάλιση των νοικοκυριών.
Το ύψος της εισοδηματικής στήριξης υπόκειται σε περιοδική αναθεώρηση και προσαρμογή. Τα περισσότερα κράτη – μέλη εφαρμόζουν την αυτόματη ρύθμιση με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικότερα, σε ορισμένες χώρες η αύξηση πραγματοποιείται μόνο εάν ο δείκτης τιμών του καταναλωτή, αυξάνεται πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό (Τσεχία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο). Ορισμένα κράτη μέλη προσαρμόζουν το ποσό μόνο μετά από απόφαση της κυβέρνησης πχ Λιθουανία, Εσθονία, ενώ σε άλλες χώρες, η προσαρμογή είναι συνάρτηση των διαθέσιμων πόρων του προϋπολογισμού (Βουλγαρία, Λετονία). Από χώρα σε χώρα διαφέρει και η περιοδικότητα της ρύθμισης. Στις περισσότερες χώρες μέλη είναι ένα έτος, στη Σλοβενία και την Ουγγαρία είναι έξι μήνες, στην Πολωνία είναι κάθε 2 ή 3 χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Λιθουανία και στην Εσθονία.

Όροι επιλεξιμότητας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr οι χώρες της ΕΕ, έχουν τοποθετήσει την κατοικία, την ιθαγένεια και την ηλικία, στην κορυφή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι ισχύει:

Κατοικία
Οι περισσότερες χώρες προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο σύστημα ΕΕΕ, την κατοικία στη χώρα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Σουηδία, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν άδεια παραμονής, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκεί μόνο η παρουσία τους στη χώρα. Σε άλλες χώρες η νόμιμη διαμονή θα πρέπει να υπερβαίνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο, για παράδειγμα 7 χρόνια στη Δανία, 5 χρόνια στο Λουξεμβούργο και από 3 έως 5 χρόνια στην Ισπανία. Σε ορισμένες χώρες, γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα της «μόνιμης κατοικίας», χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζεται η ακριβής χρονική διάρκεια: αυτή είναι η περίπτωση της Γαλλίας, καθώς και πολλών άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως είναι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβενία. Είναι πιθανό αυτός ο όρος να έχει ως στόχο τον αποκλεισμό των πολιτών που διαμένουν σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης για πολλούς μήνες του έτους από την πρόσβαση σε μέτρα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των Γερμανών που διαμένουν σε ξένες χώρες και οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ανέχειας.

Ιθαγένεια
Προσδιορίζονται τρεις ομάδες χωρών. Η πρώτη αποτελείται από τις χώρες που χορηγούν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μόνο για τους πολίτες τους και έτσι η εθνικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο μέτρο (εξαιρούνται όσοι αιτούνται άσυλο και άλλες ειδικές κατηγορίες). Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Δανία. Μια δεύτερη κατηγορία χωρών είναι εκείνες που καλύπτουν και τους αλλοδαπούς, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους. Αυτές είναι η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία. Στην Ιρλανδία, οι αλλοδαποί απαιτείται να έχουν μια απλή άδεια παραμονής, ενώ στην Κύπρο η ιθαγένεια δεν είναι υποχρεωτική για να λάβει κάποιος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ηλικία
Στην περίπτωση της ηλικίας, οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες. Η Αυστρία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Τσεχία και η Σλοβακία, δεν θέτουν όριο ηλικίας για την πρόσβαση στο ΕΕΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, η απουσία ενός ορίου ηλικίας είναι τυπική και όχι ουσιαστική, που σημαίνει ότι δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υποκειμενικό δικαίωμα του ανηλίκου. Για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), όλοι οι νόμοι για το ΕΕΕ, αναφέρουν ως υποχρέωση των γονέων να βοηθούν οικονομικά τα ανήλικα τέκνα τους. Στην Κύπρο ο κανόνας αυτός, αφορά μόνο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Σε άλλες χώρες προβλέπεται ρητά ένα ελάχιστο όριο ηλικίας προκειμένου κάποιος να επιλεγεί για το ΕΕΕ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το όριο ηλικίας είναι τα 16 έτη, τα 18 έτη ισχύουν στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Μάλτα, στην Ολλανδία, στην Σλοβενία, στην Ρουμανία, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία. Τα 25 έτη ισχύουν στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στην Ισπανία. Οι εξαιρέσεις αφορούν έγγαμους ανήλικους με παιδιά, όπως είναι το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Ανώτατο ηλικιακό όριο, για την πρόσβαση στο μέτρο προβλέπεται στην Ισπανία (65 έτη) και στη Μάλτα (60 έτη). Στην Γερμανία και στην Ολλανδία τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εντάσσονται σε ειδικά μέτρα.

Ένταξη στην απασχόληση
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) μεριμνούν για την κοινωνική και την επαγγελματική ένταξη των δικαιούχων. Η πλειονότητα των κρατών μελών συνδέει το δικαίωμα για παροχές με ένα ελάχιστο βαθμό δέσμευσης για εύρεση εργασίας. Στο Λουξεμβούργο, δεν μπορεί να εγκαταλείψει κάποιος την εργασία του χωρίς κάποια βάσιμη αιτιολογία και δεν μπορεί να απολυθεί εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Η Ελβετία δεν εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές αφού η μέριμνα αφορά ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Αντίθετα, η Σλοβακία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προθυμία των δικαιούχων για εργασία. Στην Ισπανία τα προγράμματα επανένταξης στην εργασία, δεν σχετίζονται με την καταβολή ΕΕΕ. Στη νομοθεσία των περισσότερων κρατών – μελών προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή των ατόμων που θα λάβουν ΕΕΕ, στα κέντρα εύρεσης απασχόλησης. Ουσιαστικά, κάθε υποψήφιος δικαιούχος για παροχές κοινωνικής βοήθειας θα πρέπει είτε να αναζητά ενεργά εργασία, είτε να είναι διαθέσιμος για οποιαδήποτε εργασία. Όλα τα κράτη μέλη εστιάζουν κυρίως στην απόκτηση εισοδήματος μέσω σύναψης σύμβασης εργασίας. Στη Ρουμανία, κάποιο από τα μέλη της οικογένειας που λαμβάνει ΕΕΕ, είναι υποχρεωμένο να εργαστεί προς το συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κοινωνική ένταξη. Στην Ολλανδία, οι σύντροφοι / σύζυγοι των ανέργων θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν εργασία. Στην Γερμανία, άτομα που έχουν ανάγκη και που είναι ικανά να εργαστούν, καθώς και τα άτομα που ζουν μαζί τους, θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να βρουν δουλειά.
Στην περίπτωση που η αναζήτηση για εργασία αποτύχει, τα περισσότερα από τα κράτη μέλη προβλέπουν μια «εναλλακτική οδό», κυρίως μέσω της παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Ορισμένα κράτη μέλη καθορίζουν μέχρι και συγκεκριμένους όρους, όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Στην Ιρλανδία, όλα τα άτομα που δεν εργάζονται για διάστημα τριών μηνών, συμμετέχουν στο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση, με κύριο στόχο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Εκτός από την επαγγελματική κατάρτιση κάποια κράτη μέλη εφαρμόζουν και άλλους τρόπους υποστήριξης των δικαιούχων ΕΕΕ. Στην Γερμανία, οι τοπικές αρχές παρέχουν συμβουλές διαχείρισης χρέους ή ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική κατά του εθισμού σε ουσίες. Στην Μάλτα, υπάρχουν προγράμματα αποτοξίνωσης από ναρκωτικά και αλκοόλ, ενώ στην Σλοβενία ο δικαιούχος υποχρεώνεται να συνάψει συμβάσεις με το κέντρο κοινωνικής εργασίας.

Άλλες πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ορισμένες χώρες είναι οι εξής:
*Νορβηγία: Η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας μπορεί να θέσει προϋποθέσεις για τη χορήγηση κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας, για παράδειγμα, την εργασία στο Δήμο.
*Βουλγαρία: Οι άνεργοι προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, συμμετέχουν σε προγράμματα που διοργανώνονται από το Δήμο για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
*Βέλγιο: Το δημόσιο κέντρο κοινωνικής βοήθειας μπορεί να προτείνει μια εργασία στον ενδιαφερόμενο, με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας καθώς και να τον θέσει στη διάθεση εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα.
Μπορεί επίσης, να καλύψει και ένα μέρος του μισθού του.
Σε όλα τα κράτη μέλη επιβάλλουν κυρώσεις τιμωρώντας την «απρόθυμη συμπεριφορά». Στην Βουλγαρία, η άρνηση να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι σε προγράμματα επανένταξης, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας. Η επιβολή κυρώσεων καθορίζεται από νομοθετικές πράξεις. Στην Κύπρο η άρνηση συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης ή η απόρριψη θέσης εργασίας, σημαίνει τη διακοπή της βοήθειας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δανία. Στην Ουγγαρία, το δικαίωμα στις παροχές τερματίζεται αυτόματα, αν ο δικαιούχος διαγραφεί από το μητρώο αναζήτησης εργασίας. Εάν η συμπεριφορά αυτή παρατηρηθεί για πρώτη φορά, τότε προβλέπεται αναστολή χορήγησης του ΕΕΕ για ένα μήνα. Εάν όμως παρατηρηθεί για δεύτερη φορά, τότε αυτό συνεπάγεται τον τερματισμό της παροχής.
Κάποια κράτη μέλη παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε εργοδότες που προσλαμβάνουν άτομα που λαμβάνουν το επίδομα. Κράτη όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβακία επιδοτούν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στην Σλοβενία για παράδειγμα, χορηγούνται 12 μηνιαίες πληρωμές ΕΕΕ, στους εργοδότες που προσλαμβάνουν μακροχρόνια δικαιούχους ΕΕΕ.

Μισθολόγιο: Υπάλληλοι «δυο ταχυτήτων» στο Δημόσιο – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Σε ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι συμφώνησαν Α. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος μετά τον «πάγο» που έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα σχέδια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο που προώθουσε εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ με μείωση (σ.σ. χωρίς ακόμη να έχιε προσδιοριστεί αλλά με πιθανότερο τα 680 ευρώ) μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.

Ουσιαστικά, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπαλλήλων «δυο ταχυτήτων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έθνους, αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ” ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.

Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.

Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από … τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

«Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά» είπε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στέλεχος διαφημιστικής νικητής 3 φορές σε διαγωνισμό της ιστοσελίδας του Νίκου Χατζηνικολάου!


O «τυχεράκιας» κ. Χρίστος Στοϊλος, Γενικός Διευθυντής της Tempo OMD Β. Ελλάδος έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο κι αυτό γιατί κερδίζει στους διαγωνισμούς του Enikos.gr.
Ο «τυχεράκιας» κέρδισε ήδη ένα τετραήμερο στη Σκόπελο, ένα iPhone 6 κι ένα tablet MLS.stoilos1902463200371715436-o
O πρόεδρος της γνωστής διαφημιστικής κ. Εμμανουήλ Παπαπολύζος, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τάσος Μιχαλάκης και οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές κ.κ. Τάκης Φιλιππόπουλος και Σάββας Νικολάου θα πρέπει να αισθάνονται ήδη το άγγιγμα της τύχης.
Τα σχόλια στο διαδίκτυο για την σύμπτωση που θέλει μεγαλοστέλεχος διαφημιστικής να είναι serial lucky στους διαγωνισμούς του Enikos ανάγκασαν τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου να δώσει μια εξήγηση αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Στοίλος συνηθίζει να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του Enikos.
(Η πλάκα είναι ότι αυτή η σύμπτωση θυμίζει κάπως τους διαγωνισμούς του Δημοσίου!)

Ιδού η σχετική ανάρτηση:
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη διαδικτυακή συζήτηση, κυρίως στα social media σχετικά με τον διαγωνισμό του enikos.gr με δώρο ένα i phone 6. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο κ. Χρίστος Στοϊλος.
Ο κ. Στοϊλος έχει συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς και έχει κερδίσει σε ακόμη δύο .
Συνολικά έχει αναδειχθεί νικητής μετά από ηλεκτρονική κλήρωση σε τρεις διαγωνισμούς από τους 33 που έχουν γίνει έως και σήμερα.
Για τους διαγωνισμούς αλλά και την διαδικασία της κλήρωσης νικητή, υπεύθυνη είναι η Εταιρεία Avanyx με την οποία η Enikos A.E έχει σύμβαση συνεργασίας.
Το enikos.gr δεν παρεμβαίνει σε κανένα επίπεδο στη διαδικασία και κάθε φορά ανακοινώνει επίσημα το όνομα του νικητή.

H Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ερμηνεύει Τάσο Λειβαδίτη στον Ιανό


Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» επιστρέφει στον ΙΑΝΟ για τρεις ημέρες από αύριο, με ένα αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη. Θα ακουστούν τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ερμηνεία Κώστα Θωμαΐδη, Καλλιόπης Βέττα, Δώρου Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη.
H Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αποτελείται από:
Γιάννης Μπελώνης (πιάνο)
Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι)
Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα)
Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα)
Ξενοφών Συμβουλίδης (μπαγλαμάς-όμποε)
Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν)
Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο)
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά)
Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης

Πληροφορίες
Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Ώρα έναρξης: 21:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianos.gr

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου
Σάββατο 1 Νοεμβρίου
Κυριακή 2 Νοεμβρίου

IANOS | τηλ. 210 3217810 Σταδίου 24 - Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr

Υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε το Τζόκερ;

Οι ημέρες στιγματίζονται από τη φρενίτιδα που επικρατεί σε όλη τη χώρα για την κλήρωση του Τζόκερ, το οποίο μετά από απανωτά τζακπότ, θα μοιράσε τουλάχιστον 14.000.000 ευρώ στους τυχερούς της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση της Κυριακής 02 /11/2014.

Η φρενίτιδα όπως δείχνουν τα στοιχεία καλά κρατεί καθώς στη χθεσινή κλήρωση παίχτηκαν 22,5 εκατομμύρια στήλες!

Ήδη εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη συρρεύσει στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ διεκδικώντας μία θέση στο όνειρο. Στο διαδίκτυο φυσικά υπάρχουν χιλιάδες σελίδες που σας υπόσχονται πως έχουν το μυστικό για να κερδίσετε το τζόκερ. Φυσικά αυτά είναι παραμύθια και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κερδίσει κάποιος το όνειρο.

Στο διαδίκτυο όμως εντοπίσαμε μία παλαιότερη συνέντευξη του Γιώργου Παπαχρήστου, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Βήμα επισημαίνει ξεκάθαρα πως κανείς δεν μπορεί να νικήσει την τύχη.

Ξεκαθαρίζει, όμως, πως κάποιοι μπορούν να κερδίσουν τους συμπαίκτες τους αν γνωρίζουν ή πιθανολογούν τις δικές τους επιλογές. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαχρήστου, η στρατηγική επιτυχίας μπορεί να υπάρξει σε τυχερά παιχνίδια όπως το τζόκερ και αυτό γινεται όταν κάποιος γνωρίζει τους πιο δημοφιλείς αριθμούς, αυτούς δηλαδή που ποντάρουν περισσότερο οι άλλοι. Τότε, μπορεί να επιλέξει τους λιγότερους δημοφιλείς αριθμούς.

Σημειώνει μάλιστα, πως στον Τζόκερ ισχύουν τρεις απλές αρχές:

- Η κληρωτδα δεν έχει προτιμήσεις, ούτε μνήμη και άρα όλοι οι αριθμοί και οι συνδυασμοί αριθμών έχουν κάθε φορά την ίδια πιθανότητα κλήρωσης.

- Οι παίκτες έχουν αντίθετα προτιμήσεις και μνήμη.

- Αντίπαλος δεν είναι ούτε η τύχη ούτε ο διοργανωτής, αλλά μόνο οι συμπαίκτες.

Το σίγουρο είναι πως για να κερδίσετε πρέπει να παίξετε και αυτό να γίνει με φυσιολογικούς όρους και όχι υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση κάντε τα όνειρά σας και περιμένετε μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όπου θα γίνει κλήρωση για να δείτε εάν θα πραγματοποιηθούν ή όχι. Κι αν δεν πραγματοποιηθούν το όνειρο παραμένει!

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φθηνή θέρμανση

Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι, οι οποίοι έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του ακριβότερου πετρελαίου, ωστόσο οι ειδικοί της αγοράς συμβουλεύουν ότι δεν είναι όλες οι λύσεις τόσο οικονομικές όσο φαίνονται…

Υπενθυμίζεται ότι η θέρμανση με πετρέλαιο είναι κατά 20% περίπου πιο φθηνή σε σχέση με πέρσι, στα επίπεδα του 2010, ενώ στο φυσικό αέριο οι τιμές παραμείνουν σταθερές, ωστόσο συγκριτικά είναι κατά 20­30% πιο οικονομικό το αέριο. Από την άλλη, το κλιματιστικό ή οι λύσεις με ηλεκτρισμό είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις πιο συμβατικές λύσεις.

Έτσι, ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων σε μια μεγάλη πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα στην Αθήνα θα πληρώσει περίπου 800­-900 ευρώ για πετρέλαιο, 500 ευρώ φυσικό αέριο, 750 ευρώ με κλιματισμό και 700 ευρώ με τζάκι.

Τι πρέπει να ξέρετε όταν ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης:

1. Δεν συμφέρει για μικρά τετραγωνικά να γίνει αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου. Όταν ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται περίπου 400 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης το χρόνο (410 ευρώ), σε φυσικό αέριο μεταφράζεται σε 300 – 310 ευρώ το ετήσιο κόστος και η αντλία θα κοστίσει 200 ευρώ περίπου. Η αλλαγή λέβητα σε αέριο κοστίζει περί τα 1500­2000 και για την αντλία τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

2. Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται η οικονομικότερη λύση. Προτείνεται από τους ειδικούς, συνήθως, για τις μονοκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν οικονομία κατά: 33% σε σχέση με τα pellets, 44% από το κλειστό ενεργειακό τζάκι, 38­45% από το φυσικό αέριο, 61% από το πετρέλαιο και 71% από τους ηλεκτρολέβητες. Το κόστος αντλίας για κατοικία μέχρι 140τ.μ. χωρίς εγκατάσταση και ΦΠΑ, είναι 2.750 ευρώ. Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον και το υπόλοιπο 25% από την ηλεκτρική ενέργεια. Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αντλιών θερμότητας Αέρος/Νερού, Εδάφους/Νερού κλπ, ενώ η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί έναντι του πετρελαίου μπορεί να φθάσει τα 900­1.100 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, στα μειονεκτήματα είναι η η μειωμένη απόδοση σε περιοχές με ακραίες καιρικές θερμοκρασίες και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης.

3. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και αερόθερμα θεωρούνται ακριβές, πλέον, λύσεις θέρμανσης. Συμφέρει μόνο σε μικρούς χώρους. Ο ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να εξελιχθούν σε παγίδα, αφού για έναν χώρο 80 τετραγωνικών μέτρων απαιτούνται τρεις μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης με κόστος 1.500­2.000 ευρώ. Άρα, με μία μέση κατανάλωση 2.500 kWh ­ 3.800kWh το ετήσιο κόστος θέρμανσης ανέρχεται στα 500 ευρώ­700 ευρώ. Τα αερόθερμα συμφέρουν σε μικρούς χώρους, ενώ ζεσταίνουν γρήγορα. Το κόστος είναι υψηλότερο από του κλιματιστικού γύρω στα 0,40 λεπτά την ώρα, με τιμή αγοράς από 16 ευρώ. Υπάρχει βέβαια και η υπέρυθρη θέρμανση – πανελ και είναι πολύ συμφέρουσα επιλογή. Τοποθετούνται στον τοίχο κα η τιμή τους ξεκινάει από τα 85 ευρώ. Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν περισσότερο με τη φυσική ροή από το περιβάλλον. Ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. απαιτεί ένα θερμοπομπό 1500W και καταναλώνει 0,10 ευρώ την ώρα. Τιμή αγοράς για επιτοίχιο θερμοπομπό από 126 ευρώ. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού ζεσταίνουν 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος γύρω στα 800 w, με τιμή αγοράς γύρω στα 100 ευρώ. Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία θερμαίνουν χώρους γύρω στα 50 τετραγωνικά μέτρα με κατανάλωση 400­2.800w. Το αερόθερμο τζακιού εγκαθίσταται στην εστία του παραδοσιακού και επιστρέφει στο χώρο ζεστό αέρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Το κόστος κατανάλωση θεωρείται υψηλό και η τιμή τους ξεκινάει από τα 190 ευρώ.

4. Κλιματιστικά. Το κόστος τους πλησιάζει του τζακιού και εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Το κόστος μίας συσκευής ξεκινά από τα 100 ευρώ περίπου και το κόστος για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ φτάνει τα 750 ευρώ περίπου το έτος.

Έρχεται η πρώτη «βόμβα» στη Βουλή

Άγνωστη, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας.

Κι όπως είναι φυσικό, το γεγονός έχει αρχίσει να εκνευρίζει ακόμα περισσότερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις υποχρεώσεις του το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί θα επιστρέψουν μάλλον προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας και μόνο αφού: α) λάβουν διαβεβαιώσεις ότι θα τρέξουν οι κρίσιμες εκκρεμότητες ενώ β) στο μεταξύ η κυβέρνηση θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής ότι είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα του Προγράμματος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται, μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, να κατατεθεί στη Βουλή ένα «ευαίσθητο» από κοινωνικής άποψης νομοσχέδιο, το οποίο θα έπρεπε να έχει «περάσει» εδώ και καιρό από το Κοινοβούλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στις καλένδες. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για αυτό που θα οριστικοποιήσει το τέλος του συνδικαλισμού, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα προβλέπει την κατάργηση πολλών – αν όχι όλων – των προνομίων που απολαμβάνουν  οι συνδικαλιστές στη χώρα μας σήμερα, και φτάνουν μέχρι του σημείου να .απαγορεύεται η εργασία τους. Το θέμα, ωστόσο, εν προκειμένω, είναι πως θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ότι θίγεται η εναπομείνασα εκλογική του πελατεία. Κι αυτό, όμως, θα διαπιστωθεί στην πράξη.

1o χτύπημα Π. Παυλόπουλου στη συγκυβέρνηση: "Η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ είναι εκτός των πολιτικών μου ορίων"!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄ Αθηνών, Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στην εβδομαδιαία οικονομική & πολιτική εφημερίδα «F&M VOICE» και στον δημοσιογράφο κ. Πάρι Κουρτζίδη

1. Η Κυβέρνηση, παρ’ ότι προ ημερών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατόρθωσε να «κόψει» τη συζήτηση για τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Καλώς ή κακώς, η κουβέντα αυτή -προεδρικής εκλογής και πρόωρων ή όχι εκλογών- έχει ανοίξει και πλέον δεν πρόκειται να κλείσει, μέχρι να αποδειχθεί αν μπορεί ή όχι να ξεπεράσει τον «κάβο» της προεδρικής εκλογής, με ευθύνη τόσο της συγκυβέρνησης (βλ. προσωπικές δηλώσεις Βενιζέλου, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά), όσο και της αντιπολίτευσης. Μήπως θα ήταν πιο σώφρον να επέσπευδε ο Πρωθυπουργός αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία;


Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τις ευθύνες του κ. Ε. Βενιζέλου για την παρατεταμένη εκλογολογία –είναι, άλλωστε, γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θυμίζει πραγματικό «διχασμό κομματικής προσωπικότητας»- η αλήθεια είναι μια: Η μακρά προεκλογική περίοδος που διανύουμε οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικώς,, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δηλαδή στην εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να χρησιμοποιήσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγήσει την Χώρα σ’ εκλογές. Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή καταστρατήγηση του Συντάγματος, η οποία δεν εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Κι επειδή στο σημείο τούτο ο κ. Α. Τσίπρας ακολουθεί, δυστυχώς, τον δρόμο που χάραξε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι ο τελευταίος και η πολιτική του τακτική είναι παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι παράδειγμα προς μίμηση. Κατά τα λοιπά, όπως έχω επίσης επανειλημμένως επισημάνει, τέτοια επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα.

2. Θα επιμείνω σ’ αυτό, γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι είτε η παρούσα είτε μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει μια ουσιαστική, υπεύθυνη, σοβαρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς «κρυφή ατζέντα», «πολιτική ξεροκεφαλιά» (π.χ. το ρίσκο της εξόδου στις αγορές), αλλά και γενικά χωρίς αυτή να επηρεάζεται από το άγχος και το βάρος των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών με αποτέλεσμα ακόμη και οι δανειστές μας να δείχνουν «κουμπωμένοι».

Ακριβώς επειδή συμβαίνει, τουλάχιστον κατά βάση κι όχι μ’ ευθύνη του κ. Πρωθυπουργού, αυτό που περιγράφετε, για τούτο και οι πολιτικές ευθύνες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Η δε χρησιμοποίηση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων τις καθιστά ακόμη μεγαλύτερες.

3. Πως γίνεται το χρέος της χώρας να μην ήταν βιώσιμο το 2010 όταν ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα που το χρέος βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ να λέει ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι είναι βιώσιμο; Εσείς, τι λέτε: είναι;

Πριν απ’ όλα δεν χρησιμοποιώ τον όρο «βιώσιμο», γιατί είναι αλυσιτελής. Προτιμώ τον όρο «διαχειρίσιμο». Μ’ αυτή την έννοια το χρέος μας, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι διαχειρίσιμο. Ούτε ο κ. Πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε ότι είναι διαχειρίσιμο. Απλώς τόνισε ότι, όπως προκύπτει και από τις δεσμεύσεις των δανειστών μας, ύστερα από τους κατάλληλους χειρισμούς –π.χ. επιμήκυνση, περίοδος χάριτος, μείωση επιτοκίου κλπ- το χρέος θα μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο.

4. Ξέρετε, σύμφωνα με απολύτως έγκυρους υπολογισμούς, η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει 25 δις ευρώ απ’ τις αγορές για τη 2ετία 2015-16, προκειμένου να διακόψει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απ’ το ΔΝΤ τον προσεχή Δεκέμβριο. Κατά τη γνώμη σας, πόσο επικίνδυνο, αλλά και πόσο υπεύθυνο, μπορεί να είναι αυτό το εγχείρημα; Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει αυτό το «μετέωρο άλμα»;

Ακολουθώ πιστά την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «πολιτική με συμβουλές δεν γίνεται». Πολλώ μάλλον όταν και δεν μου έχει ζητηθεί η γνώμη μου και αναρμόδιος είμαι. Πιστεύω όμως ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα χειρισθεί το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα και σωφροσύνη.

5. Θα σας πω ότι παρακολουθώντας κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, βρίσκει να έχετε πολλά κοινά στον πολιτικό σας λόγο με αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι οι θέσεις σας ταυτίζονται κιόλας σε πολλά σημεία μ’ αυτές του Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνυπάρξετε σε μια κυβέρνηση μαζί τους;

Το αν ορισμένες θέσεις του κ. Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται κοντά στις θέσεις του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο, δηλαδή κοντά στην ιδεολογία της ΝΔ όπως αυτή προσδιορίσθηκε από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, και στην οποία μένω πάντα πιστός, είναι δικό τους ζήτημα. Ως προς μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ θα επρόκειτο, λόγω των τεράστιων ιδεολογικών και προγραμματικών διαφορών, για έναν «αναγκαστικό πολιτικό γάμο». Έχετε δει ποτέ αναγκαστικό πολιτικό γάμο να έχει αίσιο τέλος;

6. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα τολμούσατε να ήσασταν ή αυτό αποτελεί «ταμπού»;


Η προηγούμενη απάντησή μου είναι σαφής. Επιπλέον έχω αποδείξει ότι, ως πολιτικός, δεν ακολουθώ ευκαιριακές διαδρομές ούτε ταξιδεύω με «σημαίες ευκαιρίας».

7. Με το ΠΑΣΟΚ πάντως σήμερα, των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου και Σημίτη, είσαστε… Προσωπικά, με το χέρι στην καρδιά, για πόσο ακόμη μπορείτε να το αντέξετε αυτό;

Ώρες-ώρες αισθάνομαι ότι ήδη έχω ξεπεράσει τα πολιτικά μου όρια. Κι αυτό μ’ ενοχλεί πραγματικά.

8. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο κόσμος της «καραμανλικής» και «μητσοτακικής» ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο με το κόμμα του κ. Σαμαρά, περισσότερο γιατί συγκυβέρνα με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και των στελεχών του «σημιτικού μπλοκ» και λιγότερο γιατί έχει λάβει βάναυσα μέτρα; Ξέρετε πολλοί λένε: «αν έκανε ο Σαμαράς τη μία εξεταστική που είχε δεσμευθεί και βλέπαμε τους πολιτικούς υπαίτιους για την κατάντια της χώρας να τιμωρούνται, θα αντέχαμε τις οικονομικές θυσίες που ζητά».

Επιτρέψατέ μου να διαφωνήσω. Η ΝΔ έχει ως σήμερα μια συνεχή και συνεπή πολιτική πορεία. Η συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ υπήρξε, και αυτή, αναγκαστική υπό την έννοια που ήδη σας εξέθεσα, λόγω της λαϊκής ετυμηγορίας του Ιουνίου του 2012. Δεν ήταν επιλογή του κ. Α. Σαμαρά. Ως προς την Εξεταστική Επιτροπή για το «Μνημόνιο», πιστεύω ότι ο κ. Α. Σαμαράς, ως συνεπής πολιτικός που είναι, θα τιμήσει, σ’ εύθετο χρόνο, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για το καλό του Τόπου και του Λαού μας και για να λάμψει η αλήθεια ως προς το πώς οδηγηθήκαμε στον εφιάλτη των «Μνημονίων».

9. Είναι γνωστό ότι ανήκετε στον πυρήνα των συνομιλητών και των έμπιστων του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος προσωπικά γνωρίζω ότι σας εκτιμά και σας υπολογίζει. Τι έχετε αποκομίσει, θα δεχόταν αν καλούνταν απ’ τον πολιτικό κόσμο και τον Ελληνικό Λαό (στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον) να διαδραματίσει έναν οικουμενικό ρόλο μιας νέας διακυβέρνησης;

Είμαι ένας από τους πολλούς καλούς φίλους του κ. Κώστα Καραμανλή και τίποτα παραπάνω. Διευκρινίζω δε τούτο: Δεν τον εκφράζω αυθεντικώς ούτε επιχειρώ κάτι τέτοιο, γνωρίζοντάς τον καλά. Κι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο τονίζω πως ο κ. Κώστας Καραμανλής ασκεί στο ακέραιο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από την σημερινή του θέση, στηρίζοντας την Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά για να βγάλει τον Τόπο και τον Λαό μας από τον μνημονιακό εφιάλτη των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου-Λ. Παπαδήμου. Πέραν τούτου δεν ασχολείται με σενάρια και, το κυριότερο, ενοχλείται απ’ αυτά, έστω κι αν κάποιοι τα επινοούν ανιδιοτελώς.

10. Τι σας έχει πει: Είναι πιο κοντά στο να «αποχωρίσει» απ’ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν τελικά γίνουν αυτές;


Σας το διευκρίνισα ήδη με την προηγούμενη απάντησή μου: Δεν είμαι –ούτε επιχειρώ να γίνω- αυθεντικός ερμηνευτής κι εκφραστής του κ. Κώστα Καραμανλή. Διότι αν έκανα το αντίθετο θα ήταν σαν να πρόδιδα την βαθειά και μακροχρόνια φιλία μας. Και ξανατονίζω: Ουδείς δικαιούται να παραγνωρίζει το υψηλό πολιτικό και κοινοβουλευτικό ήθος του κ. Κώστα Καραμανλή.

11. Εσείς; Τι θα κάνετε; Έχετε αποφασίσει; Θα είστε υποψήφιος και που; Ενδέχεται να επηρεαστείτε απ’ την όποια απόφαση του Κώστα Καραμανλή;


Οι αποφάσεις μου αφορούν μόνον εμένα. Και θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνο, με αποκλειστικό γνώμονα την δυνατότητά μου και την χρησιμότητά μου να συμβάλλω σύμφωνα με τις δυνάμεις μου και τις ανάγκες της Παράταξής μου. Εν πάση δε περιπτώσει, και κατά πάγια αρχή μου, δεν θα προσπαθήσω να επιβάλω την πολιτική μου παρουσία.

2ο χτύπημα Π. Παυλόπουλου: Ο κύριος εκφραστής του καραμανλικού μπλοκ στη Βουλή υπενθυμίζει τις ευθύνες Παπανδρέου και δυναμιτίζει το κλίμα στη συγκυβέρνηση!

Τον εμπαιγμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατέδειξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Οπως είπε σε οξείς τόνους, «δεν μπορεί να μην υπενθυμίζουμε ότι αυτό που έγινε για την ηττημένη Γερμανία των ναζί το ’53 δεν ζητήθηκε καν για την Ελλάδα το 2010», και μάλιστα σημείωσε σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση που έπρεπε να ζητηθεί πριν από το Μνημόνιο».
Σε μια περίοδο που ο Α. Σαμαράς ψάχνει συμμάχους για την παραμονή στην εξουσία, κρατάμε επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει εν τέλει να υπολογίζει, τόσο στον Κ. Καραμανλή όσο και στους πιστούς του βουλευτές...

Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει «όχι» στη Δημοκρατική Παράταξη και πάει στο Παρίσι για να κάνει διαλέξεις


Απών από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο και την Κυριακή στον πολυχώρο «Αθηναΐδα» θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αφού θα βρίσκεται στο Παρίσι έως τις 4 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός, προκειμένου να παραδώσει διαλέξεις σε σχολή πολιτικών επιστημών.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει πως ο στόχος του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η πλήρης «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος (φέρνει για παράδειγμα, μάλιστα, και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν το εγχείρημα) και συνεπώς λαμβάνει εξ αρχής αποστάσεις από τη Δημοκρατική Παράταξη.

E9: Πώς θα έχουν οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων έκπτωση 20% στο φόρο

Τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν συμπεριλήφθηκε στο εκκαθαριστικό τους η έκπτωση του 20%.
Πρόκειται για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών της κατηγορίας αυτής που έχει κάνει λάθη κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστά η εκκαθάριση και ο υπολογισμός της έκπτωσης στον φόρο.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενδεικτικό είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει, στη στήλη 32 του εντύπου Ε9, τον κωδικό 8 στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εφαρμογή στην οποία, ταυτόχρονα με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα γίνεται αυτόματα και η εκκαθάριση του φόρου για τον ιδιοκτήτη.
Σε περίπτωση πάντως που προκύπτει διαφορά φόρου άνω των 300 ευρώ, θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών βάσει των οποίων υποβλήθηκε η τροποποιητική δήλωση.

Φωτογραφία: sooc.photos
(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Πότε και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τον 13ο μισθό

Αργεί ακόμη. Τα καλά νέα αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους που θα αξιολογηθούν ως οι παραγωγικότεροι στη διάρκεια του 2015 και θα επιβραβευθούν με την επιστροφή του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους το 2016. Οι αρχικές σκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν να έρθει σύντομα η ώρα της σύνδεσης των αποδοχών με την απόδοση, αλλά επειδή το παρόν σύστημα αξιολόγησης που προβλέπει ποσόστωση, το σχέδιο κόλλησε γιατί δεν μπορεί να στέκεται η επιλογή των αποδοτικότερων χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση. Ετσι, με το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει το 2015 δεν πρόκειται να ανταμειφθούν οι καλύτεροι, απλώς όσοι απολαμβάνουν σήμερα τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα τη χάσουν.
Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα είναι κάτι στο οποίο δείχνει να πιστεύει πάρα πολύ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και βιάζεται να προωθήσει τη σχετική ρύθμιση, παρόλο που θα αφορά το 2016, ώστε να ανήκει στις βασικές πρωτοβουλίες της θητείας του στο συγκεκριμένο υπουργείο, που μπορεί να λήξει πρόωρα, αν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ποιές τροφές αν καταναλωθούν βράδυ προκαλούν μεταβολικά προβλήματα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα προειδοποιούν για την ύπαρξη συγκεκριμένων τροφών, η κατανάλωση των οποίων τις βραδινές ώρες, απορυθμίζει τον οργανισμό μας.

Πολλές έρευνες στο παρελθόν,σύμφωνα με το onmed, έχουν καταδείξει ότι τα απορυθμισμένα βιολογικά ρολόγια των ανθρώπων που δουλεύουν σε βάρδιες είναι ο λόγος για τον οποίον εκείνοι υποφέρουν συχνότερα από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο σίδηρος που παίρνουμε από την τροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του συκωτιού.

Όπως εξηγούν, όταν κοιμόμαστε το ηπατικό μας ρολόι φροντίζει να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας, που αυξάνονται το πρωί πριν ξυπνήσουμε. Η κατανάλωση λοιπόν κρέατος το βράδυ, αποσυγχρονίζει το ρολόι του συκωτιού με εκείνο του εγκεφάλου, προκαλώντας συχνά μεταβολικά προβλήματα.

Ο κιρκάδιος ρυθμός του κάθε οργάνου καθορίζεται με τον δικό του τρόπο. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος καταλαβαίνει μέσω του εξωτερικού φωτός το αν είναι ημέρα ή νύχτα, ώστε να δώσει την εντολή να ξυπνήσουμε ή να κοιμηθούμε.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα ρολόγια που καθορίζονται από τα διάφορα σημαντικά όργανα του σώματός μας, ώστε να φέρουν σε πέρας τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας,

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Δείτε πώς λέγονταν παλιά οι γειτονιές της Αθήνας

Πασίγνωστες περιοχές των Αθηνών μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν εντελώς διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες, μάλιστα δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές που φέρουν σήμερα.
Δείτε μερικές:

Αγά Βρύση : Η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
Αγάμων (πλατεία) : Η πλατεία Αμερικής
Αγελάδες : Σημείο του κήπου του Ζαππείου προς το τέρμα της οδού Ηρώδου του Αττικού.
Αγιότρηση : Περιοχή στα Νέα Λιόσια
Αγχεσμός : Μέχρι το 1832 ο Λυκαβηττός, μετά τα Τουρκοβούνια
Αέρηδες : Τέρμα της Αιόλου
Αλώνια : Πλατεία Θησείου
Αμπατζήδικα : Τσαρουχάδικα, ονομασία της οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι
Αναφιώτικα : Συνοικία της Αθήνας στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης στα όρια της συνοικίας της Πλάκας
Ασπροχώματα : Νότια της Πέτρου Ράλλη, από την Αγία Άννα μέχρι τη Νίκαια
Βαριές : Κάτω Κηφισιά
Βατραχονήσι : Τμήμα μεταξύ του Παναθηναϊκού Σταδίου και του Παγκρατίου
Βοϊδολίβαδο : Περιοχή της φαληρικής παραλίας στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού
Βουρλοπόταμος : Η Αμφιθέα
Βοϊδοπνίχτης : Χείμαρρος που κατέβαινε από το Λυκαβηττό
Βρωμολίμνη : Λίμνη Βουλιαγμένης
Γούβα : Αθηναϊκή συνοικία που εκτείνεται από το Α” Νεκροταφείο ως την περιοχή της Δάφνης
Δαρδανέλια : Τοπωνύμιο περιοχής του κέντρου της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου, Βουκουρεστίου και Κριεζώτου
Δεκοχτούρα : Ονομασία υψώματος απέναντι από το Γηροκομείο στη λεωφόρο Κηφισίας
Δικηγορικά : Περιοχή στη Γλυφάδα
Δουργούτι : Νέος Κόσμος
Δράκος : Το λιμάνι του Πειραιά
Ελαιοτριβεία : Περιοχή στη συμβολή των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών και της οδού Σερρών
Εφοριακά : Οικισμός του Δήμου Αλίμου
Θων : Ονομασία της περιοχής του τέρματος των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας, στους Αμπελοκήπους, Όπου υπήρχε η έπαυλη του Θων, επιμελητή των ανακτόρων επί Γεωργίου Α
Καρβουνιάρικα : Το βορειοδυτικό άκρο του λιμένος Πειραιώς
Κατσικάδικα : Γύρω από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα δηλ. η περιοχή μεταξύ της οδού Πειραιώς και της γραμμής του τρένου των ΗΣΑΠ
Κατσιπόδι : Δάφνη
Κερατόπυργος : Γειτονιά του Κερατσινίου
Κλωναρίδη : Περιοχή στα Κάτω Πατήσια
Κουκουριάνοι : Περιοχή από τα Νέα Λιόσια μέχρι το Καματερό στους πρόποδες του Αιγάλεω
Καράουσι: Τουρκική ονομασία της δυτικής πλευράς του Αρείου Πάγου
Κόκκινα Χώματα : Περιοχή στους Αμπελοκήπους
Κουκουβάουνες : H Μεταμόρφωση
Λαδοξύστης : Η Αγίας Άννης και η γύρω περιοχή, στα όρια του Αιγάλεω
Λεβίδη : Η περιοχή της οδού Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Αγ. Μελετίου)
Λυκότρυπα : Η Λυκόβρυση
Μαγκουφάνα : Ανάμεσα Πεύκη και Μαρούσι

Το κυλιόμενο ωράριο στην εργασία κάνει κακό στην υγεία - Δείτε τι επιπτώσεις έχει

Ποια είναι η επίδραση της εργασίας με κυλιόμενο ωράριο στους δείκτες υγείας, σωματικής δραστηριότητας και ποιότητας ζωής; Τι έχουν δείξει οι μέχρι τώρα μελέτες; Απάντηση σε αυτά κι άλλα σχετικά ερωτήματα δίνει έρευνα των Ειρήνη Κάραλη, Χριστίνας Καρατζαφέρη και Γιώργου Σακκά, υπεύθυνου της ερευνητικής ομάδας κλινικής εργοφυσιολογίας (LIVE Lab) της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σκοπός της οποίας ήταν να ελεγχθεί εάν και σε ποιο βαθμό η εργασία σε κυλιόμενο ωράριο συντελεί στην ανάπτυξη των διαταραχών ύπνου καθώς και στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τα άτομα που εργάζονται σε μόνιμο πρωινό ωράριο του ίδιου επαγγέλματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μακροχρόνια εργαζόμενοι σε βάρδιες υφίστανται διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού και, σύμφωνα με μελέτες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας, καθώς και ανάπτυξης γνωστικών διαταραχών και διαταραχών συμπεριφοράς κατά την ώρα της εργασίας.

Επαγγελματίες με κυλιόμενο ωράριο, όπως οι επαγγελματίες υγείας (νοσοκομειακό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), μέλη των σωμάτων ασφαλείας καθώς και επαγγελματίες εστίασης, μεταφορών και τουριστικών επαγγελμάτων, πάσχουν συχνά από ημερήσια υπνηλία και έντονη κόπωση, που τους καθιστά ουσιαστικά σωματικά και ψυχολογικά απρόθυμους να ασκηθούν συστηματικά ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της σωματικής τους επάρκειας και να βελτιώσουν έτσι το καρδιαγγειακό τους προφίλ.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες στην παγκόσμια βιβλιογραφία για το εάν τα άτομα που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο εμφανίζουν συνολικά χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να εξηγήσουν και την εμφάνιση των μεταβολικών ασθενειών και κυρίως των υψηλών επιπέδων παχυσαρκίας.

Η μελέτη έδειξε ότι το 75% των νοσηλευτών που εργάζονταν σε κυλιόμενο ωράριο είχαν μεγαλύτερο από το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος ενώ το 40% ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ>30 kg/m2). Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι τα άτομα σε κυλιόμενο ωράριο εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από τους συναδέλφους τους σε σταθερό ωράριο. Τα επίπεδα του σωματικού λίπους συσχετίστηκαν σημαντικά με τους δείκτες ποιότητας ύπνου, οι οποίοι ήταν χειρότεροι (χαμηλότερο σκορ) στα άτομα με κυλιόμενο ωράριο. Επίσης, όλοι οι δείκτες ποιότητας ζωής ήταν χειρότεροι στα άτομα με κυλιόμενο ωράριο ενώ δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους δείκτες σωματικής δραστηριότητας, όπως αυτοί αξιολογήθηκαν με τη χρήση επιταχυνσιόμετρων και ερωτηματολογίων μεταξύ των δύο αυτών ομάδων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρωτότυπη επιστημονική έρευνα, οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενο ωράριο εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα εξαιτίας κυρίως της παχυσαρκίας και όχι τυχόν μειωμένων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας.

Στην ουσία δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας οι διαφορές στη σωματική δραστηριότητα, αλλά άλλοι παράγοντες διαταραχής του ενεργειακού ισοζυγίου και η κακή ποιότητα ύπνου που και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου.

Πράγματι, στην υπό εξέταση μελέτη, τα επίπεδα σωματικού λίπους συσχετίστηκαν σημαντικά με τους δείκτες ποιότητας ύπνου δείχνοντας ότι όσο πιο κακή ήταν η ποιότητα ύπνου τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό σωματικού λίπους του εργαζόμενου ανεξάρτητα εάν εργαζόταν σε κυλιόμενο ωράριο ή όχι. Στην ουσία όμως, τα άτομα με κακή ποιότητα ύπνου ήταν κυρίως οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενο ωράριο. Είναι σημαντικό λοιπόν, αναφέρουν οι ερευνητές, να εξεταστεί εάν τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας σχετίζονται με τυχόν αλλαγές στο κιρκάδιο ρυθμό των εργαζομένων σε κυκλικό ωράριο σε κάποια μελλοντική μελέτη.

Όσον αφορά τη μέθοδο, 40 νοσηλευτές συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ανάλογα με το ωράριο εργασίας. Οι εθελοντές αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων σε παράγοντες που σχετίζονταν με την ποιότητα ζωή. Επίσης μετρήθηκαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η σωματική σύσταση, ενώ η ποιότητα ύπνου επιπλέον αξιολογήθηκε με τη μέθοδο της ακτιγραφίας.

*Ο Δρ. Γεώργιος Σακκάς είναι μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Κλινικής Εργοφυσιολογίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Διεξάγει έρευνα σε θέματα άσκησης και υγείας με έμφαση στο πώς η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει «φάρμακο» για ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο

Από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως και την 30η Απριλίου 2015 θα αρχίσει να ισχύει για τη χειμερινή περίοδο το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση με τμηματικό ωράριο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ:

- Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15:00-17:00 και 02:00-08:00.

- Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο ισχύει το παλαιό τμηματικό ωράριο 15:30-17:30 και 02:00-08:00.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, (http://www.dei.com.gr), όσο και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, (http://www.deddie.gr/).

''Αλωνίζουν'' τα πειρατικά ταξί - Τι οδηγίες δίνει το υπουργείο

Σημαντική αύξηση φαίνεται να καταγράφουν οι πειρατές-οδηγοί ταξί, με το υπουργείο Υποδομών να έχει γίνει δέκτης πολυάρριθμων καταγγελιών και αναφορών πολιτών και επαγγελματικών του κλάδου της μεταφοράς επιβατών.

Όπως ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο με ανακοίνωσή του, μεταφορά επιβατών με κόμιστρο, επιτρέπεται μόνο από Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ και ΕΙΔ.ΜΙΣΘ.) καθώς και από Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να μισθώσουν ΕΙΧ αυτοκίνητα με οδηγό, με ελάχιστη σύμβαση έξι ωρών, από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και εταιρείες ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων.

Οποιαδήποτε μεταφορά επιβατών με κόμιστρο, πραγματοποιείται με άλλα μέσα πλην των προαναφερομένων, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι σύννομη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους τους επιβάτες, καθώς ούτε τα οχήματα, ούτε οι οδηγοί έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και κατά συνέπεια καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο έλεγχος και η εύρεση αμφοτέρων σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

Είναι προφανές ότι μη εγκεκριμένα οχήματα για τη μεταφορά επιβατών (τεχνικός έλεγχος, ειδική άδεια οδήγησης του οδηγού, ΚΤΕΟ, έλεγχος ορίου ηλικίας αυτοκινήτου κτλ) αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και πρέπει να αποφεύγονται.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες που αντιλαμβάνονται σχετικά φαινόμενα, να απευθύνονται άμεσα στις Αρχές. Οι οδηγοί τέτοιων οχημάτων τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο και με φυλάκιση κατ' εφαρμογή ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Γιατί δεν πρέπει να μετράτε την πίεση στο σπίτι

Ο Δρ Swapnil Hiremath από το Νοσοκομείο της Οττάβα στον Καναδά ζήτησε από έναν ασθενή του να φέρει μαζί του στο επόμενο ραντεβού το πιεσόμετρο που έχει στο σπίτι του, ώστε να του δείξει πώς να το χρησιμοποιεί σωστά. Παρατήρησε όμως κάτι πολύ παράξενο –το αποτέλεσμα που έδειχνε το πιεσόμετρο του ασθενούς είχε τεράστια διαφορά από το αποτέλεσμα που έδειχνε το πιεσόμετρο του γιατρού.

Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε τροφή για σκέψη για το γιατρό κι έτσι αποφάσισε να εξετάσει όλες τις συσκευές που είχαν οι ασθενείς του στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τη μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Νεφρού, η οποία διοργανώνεται από την Αμερικανική Εταιρία Νεφρολογίας, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι είναι λανθασμένες σε ποσοστό έως και 15%.

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει λανθασμένη αγωγή εάν βασιστεί στις μετρήσεις που κάνουν οι ασθενείς στο σπίτι. Ο Hiremath και οι συνεργάτες του εξέτασαν 210 ασθενείς, χρησιμοποιώντας τόσο τα πιεσόμετρα που είχαν φέρει οι ίδιοι μαζί τους όσο και το κλασικό σφυγμομανόμετρο υδραργύρου που είχε ο γιατρός στο γραφείο του.

Σε ποσοστό 30% τα πιεσόμετρα των ασθενών απείχαν κατά 5 μονάδες συστολικής πίεσης από τη μέτρηση με το σφυγμομανόμετρο. Σε ποσοστό 8% η διαφορά στη μέτρηση ήταν πάνω από 10 μονάδες. Όσον αφορά τη διαστολική πίεση, οι διαφορές ήταν ακόμη μεγαλύτερες: σε ποσοστό 32% οι μετρήσεις απείχαν κατά 5 μονάδες και σε ποσοστό 9% οι μετρήσεις απείχαν κατά 10 ή και περισσότερες μονάδες.

Ο Hiremath επαναλαμβάνει τη μέτρηση τρεις φορές προκειμένου να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα και προτείνει στους ασθενείς του να συγκρίνουν εφεξής τις δικές του μετρήσεις με αυτές του γιατρού.

Tί αποκαλύπτουν οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας για τον Γρίβα-Διγενή

Το αδιάλειπτο ενδιαφέρον των Βρετανών προκαλούσε ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής ακόμα και μετά τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, όπως προκύπτει από μυστικά έγγραφα της Υπηρεσίας Ασφαλείας MI5 και της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας MI6 που αποχαρακτηρίζονται σήμερα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Λονδίνο, τα έγγραφα, συγκεντρωμένα σε έξι φακέλους, καλύπτουν χονδρικά την περίοδο 1945-1962, με την πλειοψηφία τους να χρονολογούνται στο 1959. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις σχέσεις του Γρίβα με τον Μακάριο, στις σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στα πολιτικά σχέδιά του στην Ελλάδα, αλλά και στο χαρακτήρα του ανδρός.

Σε έγγραφο με ημερομηνία 12/6/56 με τίτλο «Ο στρατηγός Γρίβας και η Οργάνωση ‘Χ’» αναφέρονται ως μειονεκτήματά του «η αλαζονεία του, η έπαρση και η περιορισμένη διανοητική δύναμή του». Από εκεί και πέρα πάντως, όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, το ιστορικό του αποδείκνυε πως ήταν καλός επαγγελματίας στρατιώτης, θαρραλέος, οπαδός της μοναρχίας και «λυσσαλέος αντικομμουνιστής», στοιχεία που εκτιμούσαν οι Βρετανοί των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι είχε συζητηθεί με τον προσωπάρχη του Βρετανού κυβερνήτη της Κύπρου μια πρόταση αμαύρωσης του Γρίβα μέσα από αρνητική προπαγάνδα. Ο προσωπάρχης όμως είχε συμφωνήσει με την τελική εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών πως «κάθε απόπειρα να εφευρεθεί βρωμιά (sic) για τον Γρίβα θα ήταν δίκοπο όπλο».

Στις 11/3/59, ο ταξίαρχος Μπιλ Μάγκαν, διευθυντής της ΜΙ5 με ευθύνη συντονισμού των συνεργατών της υπηρεσίας στο εξωτερικό, επιχείρησε μία εκτενέστατη «σκιαγράφηση της προσωπικότητας» του στρατηγού Γρίβα. Τον χαρακτηρίζει αρχικά «ασυνήθιστο άνδρα» καi επαναλαμβάνει σε διάφορα σημεία ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο «πρακτικό», ο οποίος δεν ήταν «της αφηρημένης θεωρίας». Τον χαρακτηρίζει επίσης «γενικά πικρόχολο» άνθρωπο, οξύθυμο, ο οποίος ανέλαβε να ηγηθεί του ένοπλου αγώνα και λόγω της φήμης που θα του προσέδιδε, καθώς «δεν διακρινόταν για την ταπεινότητά του».

Πιο κάτω στο ίδιο έγγραφο ο Γρίβας-Διγενής περιγράφεται ως ένας «καιροσκόπος» άνθρωπος της δράσης, «χωρίς διορατικότητα», αλλά «με αποφασιστικότητα». «Είναι από αυτούς που πράττουν, όχι από αυτούς που σκέφτονται. Είναι ανίκανος να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο, αλλά σίγουρος ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τακτική πρόκληση εμφανιζόταν μπροστά του», αναφέρεται ενδεικτικά.

Τέλος, χαρακτηρίζεται ως «άνδρας αρχών», ο οποίος την ίδια στιγμή όμως δεν είχε ενδοιασμούς και εύκολα αποφάσιζε τη θανάτωση κάποιου, αν και χωρίς καμία δόση σαδισμού. Σημειώνεται εξάλλου ακόμα και το γεγονός ότι πρόσεχε πολύ την προσωπική του υγιεινή, ήταν πάντα καθαρός και ξυριζόταν συχνά, δεν έπινε, δεν κάπνιζε, ήταν σχεδόν χορτοφάγος – την ίδια αυστηρότητα και πειθαρχία ήθελε και επέβαlλε στην ένοπλη εκστρατεία, με αδιάλειπτη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του Γρίβα, οι Βρετανοί ερεύνησαν προσεκτικά και το παρελθόν του. Σε έγγραφο με ημερομηνία 26/4/56 αναφέρεται ότι «η (βρετανική) κυβέρνηση της Κύπρου επιζητεί εναγωνίως να αποκτήσει οποιεσδήποτε διαθέσιμες λεπτομέρειες – όσο πιο φρικιαστικές, τόσο καλύτερα – για τις αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις και τις φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Οργάνωση ‘Χ’ του Γρίβα». Όπως δηλώνεται, σκοπός των Βρετανών στην Κύπρο ήταν να περάσουν τις λεπτομέρειες αυτές σε ένα φυλλάδιο που θα κυκλοφορούσαν ανωνύμως, με στόχο να στρέψουν τους Κύπριους κομμουνιστές εναντίον του Γρίβα και της ΕΟΚΑ και να τους κάνουν «πιο πρόθυμους να αποκηρύξουν και να εναντιωθούν στην ΕΟΚΑ».

Η υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας είχε εξασφαλίσει πολλές αναφορές πληροφοριοδοτών της που είχαν σχέση με τον κύκλο του Γρίβα. Λίγο πριν την έναρξη της ένοπλης εκστρατείας, όπως αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 31/1/55, ο Γρίβας είχε αποστείλει γράμμα σε ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ στην Αθήνα. Έγραφε αρχικά πως χρειαζόταν απεγνωσμένα μεγάλη ποσότητα μικρών όπλων και πυρομαχικών και στη συνέχεια πρόσθετε ότι δυστυχώς υπήρχαν πολλοί πληροφοριοδότες των Βρετανών στην Κύπρο και ότι ο αριθμός τους αυξανόταν επικίνδυνα, καθώς και ότι και ο ίδιος είχε σχεδόν πιαστεί δύο φορές.

Στην ίδια επιστολή που είχε περιέλθει εν γνώσει των Βρετανών, όπως και πολλές άλλες, ο Γρίβας σημείωνε ότι δεν έβλεπε καμία ελπίδα συμφωνίας με τους Βρετανούς και ότι παρά τα όσα λέγονταν στην Αθήνα, ο Μακάριος συνέχιζε να είναι πιστός στον αγώνα.

Τρία χρόνια αργότερα, λίγους μήνες πριν από το σχέδιο Μακμίλαν, μυστικό έγγραφο της MI6 με ημερομηνία 18/3/58 που απευθύνεται προς το Αποικιακό Γραφείο, με τίτλο «Οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για την κατάσταση στην Κύπρο», αναφέρει πως σε ομιλία του στις 26/2 στην Αθήνα σε κοινό Κυπρίων και υποστηρικτών της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν επιρροή, ο Μακάριος είχε πει – πάντα σύμφωνα με τους Βρετανούς της MI6 – ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου από το κυπριακό αδιέξοδο, από τη στιγμή που «ο κυπριακός λαός και πράγματι και ο ίδιος είχαν κουραστεί από τον αγώνα».

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Μακάριος είχε εκμυστηρευθεί σε έναν από τους συμβούλους του σε μια πρόσφατη συνομιλία ότι είχε κάνει λάθος μη αποδεχόμενος τους όρους που είχαν πρωτοπροσφερθεί από τον κυβερνήτη Χάρντινγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ τους. Νόμιζε πως οι Βρετανοί καθυστερούσαν επίτηδες να συντάξουν τη δήλωση πολιτικής τους και ότι θα συνέχιζαν να καθυστερούν για δύο ή τρεις μήνες ακόμα ώστε να αποδυναμώσουν τη μαχητικότητα του κυπριακού λαού με μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Αυτό είχε ενοχλήσει πολύ τον Μακάριο καθώς φοβόταν πως στο τέλος αυτής της περιόδου θα έπρεπε ακόμα μία φορά να απορρίψει τις βρετανικές προτάσεις ως απαράδεκτες και τότε θα θεωρείτο υπεύθυνος για την αποτυχία αξιοποίησης του πλεονεκτήματος που είχε εξασφαλίσει για εκείνον ο Γρίβας.

Στα περισσότερα από τα έγγραφα που αναφέρονται στο ρόλο και στις επαφές του Γρίβα στην Κύπρο της περιόδου μετά τον αγώνα κατά των Βρετανών, επισημαίνονται από τους συντάκτες οι όλο και πιο κακές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Στην αναλυτικότατη σκιαγράφηση του χαρακτήρα και των κινήτρων του Γρίβα, ο ταξίαρχος Μάγκαν σχολιάζει πως «η σχέση του Γρίβα με τον Μακάριο δεν ήταν ποτέ εύκολη». Όπως εξηγεί, «έμοιαζαν να μην συμπαθούν ο ένας τον άλλον και σε πολλές αναφορές του πρώτου στον δεύτερο διακρίνεται μια νότα περιφρόνησης».

Ο Μάγκαν αναφέρει ενδεικτικά την αντίδραση του Γρίβα σε επιστολή που είχε λάβει από τον Μακάριο λίγες ημέρες μετά τις πρώτες επιθέσεις της ΕΟΚΑ, η οποία έλεγε ότι έπρεπε να σταματήσει η εκστρατεία βίας στις πόλεις για να υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων. «Τώρα πρέπει να πάρω μαθήματα από τους διάφορους άτολμους τύπους που περιστοιχίζουν τον Αρχιεπίσκοπο», ήταν η αντίδραση του Διγενή, σύμφωνα με τις πηγές της MI5. Όπως προσθέτει ο Μάγκαν, στο περιθώριο της επιστολής του Μακαρίου ο Γρίβας είχε γράψει: «Εγώ διευθύνω και ξέρω τι κάνω». Αλλά ο διευθυντής της MI5 αναφέρει ότι δεν υπήρχε τη στιγμή σύνταξης της έκθεσής του (αρχές 1959) λόγος να πιστέψει κανείς ότι η σχέση των δύο αδρών είχε χειροτερέψει ποτέ πέρα από αυτό το επίπεδο. «Η μελέτη των εγγράφων έδειχνε ότι όσο αυθάδης και θρασύς και αν ήταν ο Γρίβας, σε γενικές γραμμές είχε επίγνωση της θέσης του», σχολιάζεται.

Όχι ιδιαίτερα ομαλές ήταν και οι σχέσεις του Γρίβα με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει ο Μπιλ Μάγκαν, ο Διγενής δεν ήταν «δουλοπρεπής» απέναντι στους πολιτικούς: «Αντίθετα εισερχόταν όσο μπορούσε στα δικά τους χωράφια. Δεν είχε καμία αίσθηση προσωπικής κατωτερότητας».

Στα έγγραφα του 1959 το ενδιαφέρον των Βρετανών της MI5 στρέφεται στις πολιτικές επιδιώξεις του Γεωργίου Γρίβα, στις συμβουλές που λάμβανε από συμμάχους του στην Αθήνα και την οξυμένη σχέση του με τον Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Αβέρωφ.

Επί μακρώ ο Γρίβας διατεινόταν ότι δεν είχε πρόθεση να μπει στην πολιτική αρένα της Ελλάδας, ωστόσο η εκτίμηση των Βρετανών και αρκετών εκ των ατόμων που βρίσκονταν στον στενό του κύκλο ήταν πως θα έπαιρνε την απόφαση όταν έκρινε ώριμες τις συνθήκες. Οι Βρετανοί τον θεωρούσαν «υπερβολικά φιλόδοξο» για να μείνει εκτός ελληνικής πολιτικής σκηνής, ιδίως από τη στιγμή που θεωρούσε ότι του αναλογούσε ένα ρόλος «σωτήρα του έθνους». Πολλές είναι οι αναφορές σε ανησυχία της κυβέρνησης Καραμανλή για την επίπτωση που θα είχε η κάθοδος του Γρίβα στην πολιτική.

Βρετανικές αναφορές εκτιμούσαν ότι ο Γρίβας είχε τέσσερις επιλογές ώστε να βρεθεί στην εξουσία, ενδεχόμενο που για ένα διάστημα αρκετών μηνών θεωρείτο υπαρκτό, τόσο από την Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Οι επιλογές ήταν είτε η απόσχιση βουλευτών της ΕΡΕ που θα έριχναν την κυβέρνηση Καραμανλή, είτε ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής, είτε η λαϊκή πίεση μέσω διαδηλώσεων, είτε τέλος ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Πάντως λίγο πριν αποφασίσει ο Γρίβας να τεθεί επικεφαλής νέου πολιτικού κινήματος στην Ελλάδα, οι Βρετανοί σχολίαζαν ότι μετά τον αρχικό ενθουσιασμό με το πρόσωπό του λόγω της δράσης της ΕΟΚΑ, οι Έλληνες φαίνονταν να είχαν ξεχάσει ποιος ήταν και ότι επομένως οι προοπτικές πολιτικής επιτυχίας είχαν περιοριστεί.

Επίσης το 1959 ο Γρίβας απασχόλησε τους Βρετανούς με τη στάση του και τις δηλώσεις του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ζυρίχης/Λονδίνου. Συνομιλία συνεργάτη του με φιλικό πρόσωπο ήρθε εν γνώσει των Βρετανών. Ο Γρίβας φέρεται να είχε πει στον συνεργάτη του πως βρισκόταν σε δίλημμα για τη στάση που έπρεπε να τηρήσει έναντι των συνομιλιών, γιατί πίστευε πως αν αντιτίθετο θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σχίσμα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο του 1959 βρετανική διπλωματική έκθεση από την Αθήνα επισήμαινε πως από την αρχή η στάση του Γρίβα επί του θέματος ήταν διφορούμενη. «Από τη μία έλεγε ότι ήταν απλός στρατιώτης που είχε καθήκον να αποδεχθεί πολιτικές συμφωνίες, αλλά από την άλλη πλευρά νιώθοντας – μάλλον δικαιολογημένα – ότι δεν τον είχαν πληροφορήσει πλήρως για τις εξελίξεις άρχισε να έχει επιφυλάξεις για τις Συμφωνίες», ανέφερε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα.

Με το πέρασμα των μηνών οι δηλώσεις Γρίβα ότι δεν είχε εμπλοκή και ενημέρωση για τις Συμφωνίες Λονδίνου/Ζυρίχης και πως εσκεμμένα τον είχαν «κρατήσει στο σκοτάδι» ώστε να του παρουσιάσουν «τετελεσμένα», ήταν προφανές πως προκαλούσαν ακόμα περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις του με τον Μακάριο και την κυβέρνηση των Αθηνών, όπως συχνά επισημαίνουν οι Βρετανοί.

Αρκετές είναι, τέλος, οι αναφορές στο ημερολόγιο και τα απομνημονεύματα του Γρίβα. Το πρώτο κρίνεται αυθεντικό, ενώ τονίζονται οι αντιδράσεις που προκαλούσαν τα απομνημονεύματά του τόσο πριν όσο και μετά την έκδοσή τους.